Seks & de overgang: wist jij dat orgasmes tijdens de overgang anders kunnen voelen?
Je hormonen zijn van slag, je bent misschien wat kilootjes aangekomen en je krijgt het om de haverklap bloedheet. Tja, dan is seks tijdens de overgang misschien wel het laatste waar je aan denkt... Wat doet die menopauze nu eigenlijk met je seksleven, je libido en je orgasmes? En hoe kun je daar het beste mee omgaan?
De overgang is een veelbesproken onderwerp in de theatercolleges van actrices Isa Hoes en Medina Schuurman. “Hierin vertellen we dus ook over de seksuele klachten. Na afloop kwam er eens een vrouw naar ons toe en die zei dat ze dacht dat ze was gescheiden dóór de overgang.” Isa: “Dat is heel begrijpelijk, ik snap zo goed waarom het hierdoor mis kan gaan tussen mensen.”
Verandering orgasme in de overgang
“De overgang kan helaas negatieve gevolgen voor je seksleven hebben”, vertelt seksuoloog Astrid Kremers. “Het orgasme kan veranderen als je in de overgang zit. Soms zeggen vrouwen in mijn praktijk dat het lijkt op niezen, in plaats van dat hele heftige intense wat ze gewend zijn. Als het blijft, schroom dan niet om naar een seksuoloog te gaan.”
Vaginale droogheid
Een ander, veelgehoord symptoom van de overgang, is vaginale droogheid. “Ik ben drie jaar vrijgezel geweest en in die periode kwam ik in de overgang", vertelt Medina. "En toen kreeg ik weer een partner. Ik was helemaal verliefd. Maar toen ik ging vrijen dacht ik ineens: wát??? Ik kreeg dus last van vaginale droogheid. En dat ging echt pijn doen." Ook voor Margriet-lezeres Marianne was dit een herkenbaar probleem. “Maar ja, daar zijn tegenwoordig ook middeltjes voor. Als je er een paar druppeltjes olie op doet, gaat het prima. De laatste drie jaar lijken mijn man en ik wel echt een stel verliefde pubers.”
Minder zin in seks tijdens de overgang
Toch is dat niet bij iedereen het geval. “Een paar jaar geleden had ik echt dagen duidelijk minder zin in seks tijdens de overgang. Ik had er totaal geen behoefte aan", zegt Isa. Medina begrijpt wel waarom: “Om vijf uur zijn wij vrouwen sowieso al kapot. En dan moet je nog tot negen uur van alles doen. En dan wil je man er nog een keer overheen. Terwijl jij last hebt van nachtzweten en opvliegers. Dat is best wel een kritische situatie.”
Volgens seksuoloog Astrid Kremers helpt het als je partner je tijdens de overgang wat meer en vaker stimuleert: “Voorbeelden van stimulerende factoren zijn bijvoorbeeld meer variatie aanbrengen, meer aandacht voor jezelf, meer aandacht voor de relatie. Maar ook het sfeertje in de slaapkamer of huiskamer kan het grote verschil maken."
Zwanger tijdens de overgang?
Hoewel de kans op een zwangerschap tijdens de overgang afneemt, is het niet uitgesloten dat het nog gebeurt. Wie geen kinderwens meer heeft, doet er dan ook verstandig aan om anticonceptie te blijven gebruiken. “Vrouwen denken: oh, ik ben nu in de overgang, ik kan geen kinderen meer krijgen. Maar pas als je twaalf maanden niet ongesteld bent geweest, mag je zeggen dat je door de overgang heen bent. En in de hele periode ervoor kun je dus nog gewoon zwanger raken”, bevestigt Care for Women oprichtster Catherine van Heest.
Videograaf | Patricia Gooijer
Visagie | Nicolette Brønsted, Carmen Zomers
Deskundigen en ervaringsdeskundigen
Deze video’s zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volgende deskundigen en ervaringsdeskundigen:
- Actrices, schrijfsters en oprichtsters van I’M Isa Hoes & Medina Schuurman
- Care for Women oprichtster Catherine van Heest
- Gynaecoloog Dorenda van Dijken
- Overgangsconsulent Jos Teunis
- Voedingsdeskundige Rineke Dijkinga
- Seksuologe Astrid Kremers
- Margriet-redacteuren en ervaringsdeskundigen Alexandra Holscher en Hélène Delhaas
- Margriet-lezeressen en ervaringsdeskundigen Emmy Folmer, Karin Haska en Marianne Hartman
Care for Women
Toen de moeder van Catherine van Heest in de overgang zat, zei de huisarts heel kort door de bocht dat ze hier ‘vanzelf weer doorheen zou komen’. Dat was het begin van Care for Women. Catherine wilde oplossingen. Ze deed onderzoek en schreef haar eerste boek: Leidraad voor de overgang. Daarna ging het snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef haar tweede boek Opvliegers, liever niet en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten. In 2005 werd de opleiding voor overgangsconsulenten verbreed en werd het beroep: ‘Care for Women specialiste’ geboren.
“De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”, vindt Catherine. “Het maakt mij nog steeds boos. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken. En de klachten die bij de overgang horen moeten we maar gewoon accepteren? Ik begrijp dit nog steeds niet.”
I’M
Isa Hoes & Medina Schuurman zijn de initiatiefnemers en oprichters van I’M. I’M is er voor de 40+ vrouw. Deze vrouw staat midden in het leven en heeft vaak een gezin en een drukke baan. Ze zet zichzelf meestal op de laatste plaats en heeft moeite met tijd voor zichzelf inplannen. Ze staat aan het begin van de overgang, zit er middenin of is er al doorheen. Op naar een nieuwe fase in haar leven! I’M is een 360° concept dat online en offline projecten en duurzame productlijnen ontwikkelt voor de 40+ vrouw. Dit doet I’M op gebieden als lifestyle, beauty, duurzaamheid, food, health, body, mind & entertainment.