Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alles wat je wilt weten (maar niet durft te vragen) over seks tijdens de coronacrisis

alles-wat-je-wilt-weten-over-seks-in-de-tijd-van-het-coronavirus.jpg

Seks is misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens deze coronacrisis, maar nu we al een tijdje zo veel mogelijk binnen moeten blijven begint het misschien toch wel te kriebelen. Maar hoe zit dat eigenlijk met seks en het coronavirus?

Handen wassen, social distancing, anderhalve meter afstand: hoe zit dat met de besmettelijkheid bij het delen van een bed?

Samenwonend

Als je een relatie hebt en in hetzelfde huis woont, maakt het voor besmetting met het coronavirus eigenlijk weinig uit of je seks hebt of niet, zegt dokter Alex George tegen de BBC. Als je constant in één huis bent en hetzelfde bed deelt is het onmogelijk om constant anderhalve meter afstand te houden. Daardoor zal een eventuele besmetting misschien wel onoverkoombaar zijn: dat is ook de reden waarom het hele huishouden in quarantaine moet wanneer één iemand symptomen vertoont. Wanneer één van jullie klachten vertoont, is het wel verstandig om even geen intiem contact te hebben.

Nieuwe relaties

Misschien heb je nu zeeën van tijd om links en rechts te swipen in de bekende datingapps, maar volgens de specialist kun je dat beter even laten. Nieuwe relaties of onenightstands passen natuurlijk niet écht binnen de maatregelen van de overheid. Daarnaast kun je ook zonder symptomen het virus bij je dragen en andere besmetten, dus ook wanneer jullie beide gezond lijken te zijn, is het samenkomen niet zonder risico. Als je de laatste tijd iemand gezoend hebt of seks hebt gehad en nu symptomen hebt van het coronavirus, is het belangrijk dat je die persoon dat laat weten. Dat zegt Alis Fox, journalist gespecialiseerd in seks en gezondheid, tegen de BBC.

Lees ook: Kun je je partner niet bezoeken? 6 ideeën voor een romantische date op afstand

Aanraken

Door een geslachtsdeel aan te raken, is de kans niet direct groter dat je besmet raakt met het coronavirus. Maar omdat het meestal niet bij alleen aanraken blijft maar er ook bij gezoend wordt of orale seks plaatsvindt, is het niet zonder risico. Bij elke aanraking van bijvoorbeeld hand naar mond, mond naar mond of hand naar geslachtsdeel, kan het virus verspreid worden. Daarom zegt Fox dat het écht belangrijk is om even een tijdje geen fysiek contact te hebben met partner(s) waarmee je niet samen in één huis woont.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | BBC
Beeld | iStock

Ook interessant