Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Om een second opinion vragen: zó pak je dat het beste aan

om-een-second-opinion-vragen-zo-pak-je-dat-aan.jpg

Als je na een bezoek aan de huisarts of een specialist niet gerustgesteld bent over een (ontbrekende) diagnose of behandeling, mag je om een second opinion vragen. Een andere arts oordeelt dan over jouw situatie. Hoe pak je dit aan?

Je blijkt eigenlijk altijd recht te hebben op een second opinion, maar daarvoor heb je vaak wel de juiste verwijzing nodig.

Overleg met behandelaar

Het kan natuurlijk voorkomen dat je het oneens bent met het oordeel van je huisarts of een specialist. Vaak is het – als dat mogelijk is – verstandig om die zorgen eerst met de behandelaar te bespreken. Waarom denk je dat een second opinion nodig is en welke geruststelling heb je nodig? Dan kan hij of zij je misschien verder helpen, of een verwijzing geven naar een andere arts.

Bij een second opinion kun je een andere arts vragen om een oordeel te geven over jouw gezondheidstoestand, terwijl hij of zij niet betrokken is bij jouw behandeling.

Recht op het vragen van een second opinion

Als patiënt mag je in principe altijd om een second opinion vragen. Wel kan het zo zijn dat je een verwijzing van je huidige arts nodig hebt, om bij een nieuwe arts terecht te komen voor een nieuwe blik op je situatie. Je behandelend arts moet je volgens de wet altijd met je verzoek helpen, behalve als hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moeten dan ook op een duidelijke, onderbouwde manier aan je uitgelegd worden.

Ben je het daar niet mee eens? Dan neem je het beste contact op met je zorgverzekeringsmaatschappij, die kan bemiddelen.

Lees ook:
Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de huisarts

Kosten voor second opinion

Regel je zelf een second opinion zonder eerst je behandelend arts te vragen, dan kan het zo zijn dat je zorgverzekering hier geen vergoeding voor geeft. Informeer hierover bij je verzekeraar voor meer duidelijkheid. Ben je bereid de kosten zelf te betalen? Dan hoef je een second opinion niet aan te vragen, maar kun je zelf een afspraak maken. Dat is wel gevaarlijk: als blijkt dat je veel behandelingen nodig hebt, moet je ál die kosten uit eigen portemonnee betalen.

Second opinion zonder verwijzing

Bij sommige soorten specialistische zorg heb je niet altijd een doorverwijzing nodig, omdat ze altijd uit de basis- of aanvullende verzekering vergoed worden. Denk daarbij aan een fysiotherapeut, mondhygiënist, huidtherapeut, diëtist of ergotherapeut. Daarbij gelden wel enige uitzonderingen, afhankelijk van de klachten die je hebt of wat er in je verzekeringspolis staat. Ook hangt van je zorgverzekeraar en aanvullende verzekeringen af of de zorg helemaal wordt vergoed.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant