Margriet logo
Science says: rode wijn helpt tegen verkoudheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Science says: rode wijn helpt tegen verkoudheid

In het najaar last van die eeuwige snotneus? Dan zou je wel eens gebaat kunnen zijn bij een glas rode wijn: verschillende onderzoeken beweren namelijk dat een stofje in rode wijn helpt tegen verkoudheid. Als dát geen mooi nieuws is.

Tijd om die fles te ontkurken dus.

Dit stofje in rode wijn kan je verkoudheid minder erg maken

Rode wijn is als je het veel onderzoekers vraagt goed voor een lager cholesterol, het bestrijden van Alzheimer en het vertragen van verouderingsprocessen. Klinkt allemaal net te mooi om waar te zijn -en dat is het volgens anderen dan ook. De voordelen van een glas rode wijn wegen als je het de tegenpartij vraagt niet op tegen de nadelige effecten van alcohol op je gezondheid. Toch komen er bijna wekelijks weer nieuwe onderzoeken aan de oppervlakte die de voordelen van een glas rode wijn per dag opsommen. Het nieuws dat nu opnieuw rondgaat? Rode wijn kan je verkoudheid verminderen of zelfs voorkomen, als je het onderzoekers van Harvard vraagt. Het stofje dat deze magie veroorzaakt zijn de polyfenolen waar rode wijn vol van zit. Die polyfenolen zouden het risico op een verkoudheid tot wel 40% verlagen.

Lees ook
Hoesten, snotteren en niezen: dit is de reden dat iedereen opeens verkouden lijkt

Kleine side note: het onderzoek werd al in 2002 gehouden, en is dus wellicht niet meer helemaal relevant. Hoewel we dit soort onderzoeken dus meestal met een korreltje zout moeten nemen, klinkt deze uitslag als muziek in onze oren. En je snapt: vanavond genieten we extra van dat glas rode wijn.

Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden