Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt het schudden van je hand als je vinger pijn doet?

helpt-het-schudden-van-je-hand-als-je-vinger-pijn-doet.jpg

Wanneer je je duim bezeert is je eerste reactie vaak om op je vinger te gaan zuigen of je hand als een malle heen en weer te schudden, maar helpen deze ‘gekke’ acties wel echt, als je vinger pijn doet, of zit het meer tussen onze oren?

Pijnspecialist en hoogleraar André Wolff geeft het verlossende antwoord.

Pijnzenuwen

Wanneer je per ongeluk je duim bezeert en er bijvoorbeeld op slaat, raken de uiteinden van je pijnzenuwen geprikkeld. Die prikkels gaan over de zenuwbanen via het ruggenmerg naar je hersenen. Eenmaal bij de hersenschors zorgt de prikkel voor het besef dat we pijn hebben en dat we in actie moeten komen.

Minder pijnprikkels

Als je op zo’n pijnmoment je duim in je mond stopt of wappert met je hand, dan komen de gevoelszenuwen in actie. Deze staan in verbinding met de pijnzenuwen en kunnen de pijnprikkel laten afnemen. Hoewel de oorzaak van de pijn dan nog niet is verdwenen, bereiken wel minder pijnprikkels de hersenen, waardoor je dus minder pijn ervaart.

Lees ook: buikpijn? Dit kan volgens onderzoek de supersimpele oplossing zijn

Afweermechanisme lichaam

Tot slot heeft je lichaam nog een andere manier om de pijn te verminderen. Het kan namelijk een extra stoot serotonine en noradrenaline onze bloedbaan insturen. Ook deze hormonen zorgen ervoor dat minder prikkels van de pijnzenuwen de hersenen bereiken.

Hoge pijngrens

Helaas werkt dit mechanisme niet bij iedereen even goed. Sommige mensen ervaren namelijk meer en langer pijn dan gemiddeld, omdat hun lichaam deze stoffen minder snel aanmaakt. Omgekeerd werkt het afremmen van pijnprikkels juist extra goed bij mensen met een ‘hoge pijngrens’. Als je dus merkt dat je aardig wat kan hebben, is het verstandig om op een pijnmomentje vooral te wapperen met je handen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant