null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Schrik jij ’s nachts wel eens wakker? Dít kunnen de oorzaken zijn

Heb je wel eens dat je midden in de nacht wakker schrikt, maar eigenlijk geen idee hebt waarom? Déze oorzaken zouden er iets mee te maken kunnen hebben.

Er kan namelijk meer achter zitten dan je zou denken...

Oorzaken

Om te achterhalen wat er daadwerkelijk aan de hand is, moeten eerst alle andere oorzaken worden uitgesloten. Had je bijvoorbeeld op het moment dat je wakker schrok een nachtmerrie? Of was je misschien erg gespannen of gestrest? Dit zouden triggers kunnen zijn waardoor je hartslag omhoog gaat, waardoor je plotseling wakker schrikt.

Hartkloppingen

Toch zou het ook een fysieke oorzaak kunnen hebben. Er zijn bepaalde medicijnen, voor bijvoorbeeld astma, die ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen. Als dit de reden is dat je ’s nachts vaak wakker wordt, zou je met je (huis)arts kunnen overleggen of de medicatie eventueel aangepast zou kunnen worden. Daarnaast kan een te lage bloedsuikerspiegel – wat kan worden veroorzaakt door diabetes of als je te weinig eet – ervoor zorgen dat je hartkloppingen krijgt, met als gevolg dat je vaker wakker wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ernstigere oorzaak

Wanneer er van geen van de andere oorzaken sprake is, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Hartaandoeningen of een overactieve schildklier kunnen zorgen voor een onregelmatige hartslag en dat kan ertoe leiden dat je ’s nachts sneller wakker wordt.

Twijfel? Raadpleeg een arts

Als je dus niet zeker weet wat de achterliggende oorzaak is van je slaapprobleem, is het verstandig om een arts te raadplegen. Zo kunnen ernstige aandoeningen worden uitgesloten en kan het probleem worden aangepakt. Want zeg nou zelf, aan één stuk doorslapen is toch wel heel fijn…

Bron: HLN.be

Beeld: iStock

Ellen SmitsGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden