Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet doen bij veelvoorkomende schouderklachten

dit-is-wat-je-moet-doen-bij-veelvoorkomende-schouderklachten.jpg

De schouderpartij is een complex onderdeel van het lichaam. Het gewricht bestaat uit drie botten, diverse spieren en pezen en vormt daarmee het meest flexibele onderdeel van ons lichaam. Dat zorgt er tevens voor dat het heel gevoelig is voor blessures en dus schouderklachten.

Het zal je dan ook vast niet verbazen dat schouderklachten in ons land veel voorkomen. Het aantal mensen in Nederland dat op dit moment schouderklachten heeft wordt geschat op 21 procent. Na lage rugpijn en nekklachten staan schouderklachten op de derde plaats van meest voorkomende aandoeningen van ons bewegingsapparaat.

Gewrichten

De schouder combineert twee gewrichten: het acromioclaviculaire gewricht en het glenohumeraal gewricht. De eerste verbindt de schouder met het sleutelbeen. Het tweede verbindt de schouder met de kogel aan de bovenkant van de arm. Het glenohumeraal gewricht zorgt er zo voor dat je je arm kunt draaien en opzij bewegen. Schouderpijn kan vele oorzaken hebben, maar vaak ligt de oorzaak in één van deze twee gewrichten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Pijn herkennen

Een pijnlijke beweging kan je in dit geval vertellen welk gewricht de pijnklachten veroorzaakt. Zo voelen patiënten met glenohumerale gewrichtsklachten vooral pijn wanneer ze de arm naar buiten draaien. Problemen in het acromioclaviculaire gewricht uiten zich in pijn boven op de schouder met uitstraling naar de nek. De beweging waarbij je je arm optilt is dan erg pijnlijk. Beide type gewrichtspijnen kunnen ervoor zorgen dat je je arm minder gaat gebruiken. Toch is dit niet verstandig. Hierdoor kan namelijk stijfheid in de schouder optreden waardoor je last krijgt van een frozen shoulder.

Schouderklachten behandelen

Schouderklachten zijn in veel gevallen onschuldig. Bij 30 procent van de patiënten gaan de klachten binnen twee tot zes weken vanzelf over. Het is dus verstandig om de pijnklachten eerst een tijdje af te wachten. Probeer de armen intussen zo veel mogelijk gewoon te gebruiken, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut, maar vermijd zware bewegingen zoals duwen of tillen. Mocht je erg veel pijn hebben, dan kun je die het beste bestrijden met paracetamol. Eventueel kan een huisarts ook een injectie met corticosteroïden geven om de pijnklachten te verlichten.

Lees ook
Help! Zo zwaar (of licht) mag je schoudertas zijn

Bron| Thuisarts, Omroep MAX
Beeld| iStock

Ook interessant