Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een schoonheidsslaapje écht geen onzin is

schoonheidsslaapje-margriet.jpg

De term ‘schoonheidsslaapje’ bestaat al ontzettend lang. Maar als je dacht dat dit een mooiere benaming voor een powernap is, heb je het mis. Het blijkt namelijk dat je van een goede nachtrust wel degelijk een stukje mooier wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Manchester.

Collageen

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Cell Biology en laat zien dat slaap niet alleen belangrijk is voor een goede focus overdag. De onderzoeksresultaten, gaan over de bijzondere uitwerking van de extracellulaire matrix van het lichaam. Moeilijke woorden, die erop neerkomen dat ze cellen helpen met bindweefsel zoals bot, huid, pezen en kraakbeen. Meer dan de helft van ons lichaamsgewicht is matrix, en de helft hiervan is collageen. Collageen is ons meest voorkomende eiwit, dat ons lichaam structuur geeft en de sterkte en elasticiteit van bindweefsel behoudt.

Fibrillen

Hoofdonderzoeker Kadler ontdekte dat er twee soorten fibrillen (de touw-achtige structuren van collageen die door de cellen worden geweven om weefsels te vormen) zijn. De ene is dikker en blijft ons hele leven onveranderd. Maar de dunnere fibril is wél veranderlijk. Deze wordt afgebroken door invloeden van buitenaf, en aangevuld wanneer we slapen.

Schoonheidsslaapje

Wanneer je weinig slaapt, heeft je huid dus minder tijd om zich te herstellen en zal er dan dus ook minder collageen aangemaakt worden. En dat kan goed te zien zijn aan de conditie van je huid, ontdekten de onderzoekers. Er wordt dus echt niet zomaar van een schoonheidsslaapje gesproken.

Met dit wake up light word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met korting in de Margriet Shop.

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant