null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Schone potloden, briefstemmen en ‘early voting’: zó gaat stemmen in coronatijd

Door al het coronanieuws is het misschien een klein beetje naar de achtergrond verdwenen, maar over ruim een maand mogen we weer naar de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe gaan die verkiezingen eruit zien in coronatijd? Dit weten we daar tot nu toe over.

Kuchschermen, ontsmette potloodjes, stemmen per brief en early voting: stemmen zal in 2021 net iets anders gaan dan in andere jaren.

Verkiezingen met coronamaatregelen

Drie dagen lang stemmen door 'early voting'

Laten we beginnen met de datum van de Tweede Kamerverkiezingen. In principe staat die al heel lang vast voor woensdag 17 maart 2021. Normaal gesproken zijn de verkiezingen in Nederland altijd op één dag, maar in coronatijd hebben ze daar nog twee dagen extra voor vrijgemaakt. Op 15 en 16 maart 2021 openen de eerste stemlokalen namelijk ook al. In elke gemeente is er een aantal stemlocaties waarop mensen die extra risico lopen door besmetting met het coronavirus alvast kunnen stemmen. Early voting, dus. Dit geldt bijvoorbeeld voor zeventigplussers, mensen met diabetes of wanneer je een chronische long-, lever- of hartaandoening hebt.

Briefstemmen vanuit huis

Zeventigplussers kunnen bij deze verkiezingen ook stemmen vanuit huis, namelijk per brief. In dat geval ontvang je eigenlijk alles wat je nodig hebt op uiterlijk 3 maart per post thuis. Je krijgt een stempluspas, waarmee je drie opties hebt: je stem zelf uitbrengen zoals altijd, iemand machtigen om voor jou te stemmen of per brief stemmen. Vervolgens ontvang je uiterlijk 11 maart nog een tweede envelop, met daarin een briefstembiljet, een envelop hiervoor, een retourenvelop én uitleg hoe briefstemmen precies werkt.

Gezondheidscheck voor het stemmen

Maar als je jonger bent dan zeventig, zul je dus ‘gewoon’ naar het stembureau moeten om jouw stem in deze Tweede Kamerverkiezingen te laten gelden. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen, moet iedereen zich aan een aantal regels houden bij de verkiezingen in coronatijd. Zo doe je voor je gaat stemmen een gezondheidscheck aan de hand van een formulier dat je ontvangt bij je stempas. Daarop staan vragen over eventuele coronasymptomen. Alleen als je al die vragen met nee kunt beantwoorden, mag je naar het stembureau. Heb je wel coronaklachten of deze recentelijk gehad, dan moet je iemand anders machtigen om je stem voor jou uit te brengen. Ook zijn er meer stemlocaties dan andere jaren, om drukte te voorkomen.

Lees ook:

Waarom de Amerikaanse verkiezingen ook voor Nederland belangrijk zijn

Maatregelen in het stemlokaal

Ook als je in het stemlokaal bent, gelden er natuurlijk speciale regels om besmettingen te voorkomen. Zo zijn ze dit keer zo ingericht dat je anderhalve meter afstand kunt houden van andere stemmers en de leden van het stembureau. Bijvoorbeeld met behulp van pijlen op de grond en kuchschermen. Bij de ingang kun je je handen ontsmetten en ook de stemhokjes en andere zogenoemde contactpunten worden minstens elk half uur schoongemaakt. En echt waar: zélfs de bekende rode potloodjes worden na elke stem gedesinfecteerd voordat iemand anders ‘m weer mag gebruiken.

OMT maakt zich zorgen

Hoewel er dus verschillende maatregelen zijn om besmettingen rondom de verkiezingen in deze coronatijd te beperken, maken de deskundigen uit het Outbreak Management Team (OMT) zich wel zorgen. Dat blijkt uit een rondgang van NRC.

Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de Tweede Kamerverkiezingen midden in een mogelijke derde coronagolf vallen. De prognoses voor half maart zijn nu nog onzeker, maar arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten zegt dat het met een mogelijke piek rond die tijd “een heel slecht moment is om veel mensen bij elkaar te brengen, zoals bij verkiezingen. Het gaat om de vraag: welk epidemiologisch risico ben je bereid te nemen?" Het kabinet heeft het OMT tot nu toe nog niet om advies gevraagd over of en hoe de verkiezingen kunnen doorgaan, hoewel verschillende leden vinden dat het OMT de potentiële gevolgen ervan moet bespreken en doorrekenen. Of dit nog gaat gebeuren, is onbekend.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, Volkskrant, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden