Margriet logo
null Beeld

Schokkende cijfers: steeds meer kinderen krijgen ‘ouderdomsziektes’

Uit diverse onderzoeken en ervaringen van artsen blijkt dat steeds meer jonge kinderen in Nederland lijden aan ‘ouderdomsziekten’. Hierbij gaat het om verschijnselen als hoge bloeddruk, diabetes type 2 en een te hoog cholesterol. Baby’s die maagzuurremmers gebruiken en 15-jarigen met botontkalking zijn geen uitzondering meer, stellen artsen.

“Als dit zo doorgaat, worden kinderen van nu gemiddeld minder oud dan hun ouders”, voorspelt kinderarts Edgar van Mil aan de Volkskrant.

Wereldwijd probleem

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld zien artsen steeds vaker jonge mensen met ziektes die voorheen alleen voorkwamen bij ouderen. Zo is het aantal 8 tot 17-jarigen met een verhoogde bloeddruk in de Verenigde Staten in dertien jaar tijd toegenomen met bijna 30 procent. Dat deze kinderen al zo jong te maken krijgen met volwassen ziektes heeft bovendien verstrekkende gevolgen. Veel van de grote-mensen-ziekten bij kinderen zijn het gevolg van een ander wereldwijd probleem: overgewicht.

Obesitas-epidemie

Uit een onderzoek van de Maastrichtse kinderarts Anita Vreugdenhil bleek dat ruim de helft van de 149 basisschoolleerlingen inwendige schade had. Dit werd veroorzaakt door obesitas. Daarvan had 23 procent een verhoogd cholesterol, 7 procent een hoge bloeddruk en 16 procent beginnende nierproblemen. Bij ruim 18 duizend kinderen en jongeren is inmiddels sprake van ernstige obesitas. Van die groep heeft ruim de helft een hoge bloeddruk, 30 procent een vette lever en 0,7 procent lijdt aan Diabetes type 2. “Toen ik met mijn carrière begon, zagen we de ziekte uitsluitend bij 50-plussers”, zegt hoogleraar Patrick Schrauwen. "Nu komt het steeds vaker bij kinderen voor en dat is ernstig. Patiënten gaan uiteindelijk niet dood aan diabetes, maar wel aan de gevolgen ervan. Als je dan nog maar acht jaar bent, komen die gevolgen op veel jongere leeftijd tot uitdrukking."

Minder beweging

Kinderen eten niet alleen te vaak ongezond, ook het gebrek of tekort aan beweging heeft een weerslag op de jeugdige lichamen. Volgens hoogleraar botkwaliteit en metabole botaandoeningen, Joop van den Bergh, komt ook botontkaling steeds vaker voor op jonge leeftijd. “Dat kan te maken hebben met de leefstijl van jongeren, die minder bewegen, minder zuivel eten en minder buiten komen, waardoor ze minder vitamine D aanmaken. Dat laatste is cruciaal voor het behoud van stevige botten. De jongere merken daar op dit moment vaak nog weinig van, omdat de klachten pas in de loop der jaren ontstaan. Wie in de jeugd niet genoeg botmassa heeft opgebouwd loopt bovendien op latere leeftijd eerder kans op botbreuken."

Medicatie niet gemaakt voor kinderen

Wat een volwassen ziekte en de bijbehorende medicatie doet met een kinderlichaam is in veel gevallen niet bekend. Als het cholesterol en de bloeddruk gevaarlijk hoog worden, geven kinderartsen soms cholesterol- en bloeddrukverlagers. Maar deze medicijnen zijn in principe voor volwassen lichamen gemaakt. “We weten nog niet goed wat de langetermijneffecten van die medicijnen bij kinderen zijn”, zegt kinderarts Anita Vreugdenhil. “Maar soms hebben we geen keuze, dan moeten we iets doen omdat anders schade in het lichaam kan ontstaan.’

Lees ook

Dít is wat kinderen het vaakst aan hun moeder vragen

Bron| Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden