Schokkend: vrouwen geopereerd door mannelijke chirurg lopen meer risico op overlijden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Schokkend: vrouwen geopereerd door mannelijke chirurg lopen meer risico op overlijden

Zorgwekkende resultaten uit een nieuwe Canadese studie naar ongelijkheid in de zorg. Wanneer een vrouw geopereerd wordt door een mannelijke chirurg, heeft zij een grotere kans op complicaties of een slechte afloop dan wanneer dezelfde operatie gedaan wordt door iemand van het vrouwelijke geslacht.

Het risico op complicaties is vijftien procent groter wanneer een mannelijke chirurg een operatie bij een vrouw uitvoert. En de kans op overlijden tijdens de ingreep blijkt zelfs 32 procent hoger bij een mannelijke chirurg, dan wanneer een vrouw opereert. De kans op complicaties of overlijden blijkt bij mannen die geopereerd worden, echter niet te verschillen op basis van het geslacht van de chirurg die hen opereert.

Meer risico voor vrouw bij mannelijke chirurg

Voor de studie, uitgevoerd door wetenschappers van de University of Toronto in Canada, werd gekeken naar ruim 1,3 miljoen patiënten van bijna 3000 verschillende chirurgen. Hierbij werd gekeken naar verschillende soorten behandelingen, van een openhartoperatie tot een operatie waarbij de galblaas of blinde darm weggehaald werden.

Lees ook:
Opmerkelijk: vrouwen hebben een grotere kans op bijwerkingen van medicijnen

Verschillen in uitkomst

Ter voorbeeld laten de wetenschappers een analyse van verschillende soorten operaties zien. Bij operaties uitgevoerd binnen thoraxchirurgie – experts op het gebied van longen, het hart en de slagaderen – overleed 1,4 procent van de vrouwen wanneer een mannelijke chirurg de operatie uitvoerde. Als een vrouwelijke expert opereerde, ging het om één procent.

Bij een operatie aan de hersenen bleek het verschil ook aanzienlijk. Van de vrouwen geopereerd door een man overleed 1,2 procent tijdens de operatie, terwijl dit bij een vrouwelijke chirurg 0,9 procent was. Een verschil van 33 procent. Ook tijdens een analyse van de complicaties na een operatie bleken vrouwen geopereerd door een vrouw, hier minder vijftien procent kans op te hebben dan vrouwen geopereerd door een man.

‘Zeer zorgelijk’

En dat is zeer zorgelijk, zegt Dr. Angela Jerath, klinisch epidemioloog en één van de wetenschappers die aan deze studie meewerkte. “Dit resultaat is zorgwekkend en laat zien dat er grotere risico’s zijn voor vrouwen. Het zorg voor meer complicaties, ziekenhuis en zelfs overlijdens bij vrouwen vergeleken met mannelijke patiënten.”

En dat terwijl er eigenlijk geen verschil zou moeten zijn tussen de risico’s voor mannen en vrouwen, gebaseerd op of er een mannelijke of vrouwelijke chirurg is. Voor mannen blijkt dat er momenteel ook niet te zijn, maar voor vrouwen zeker wel, stelt dit onderzoek.

Mogelijke oorzaken van groter risico

Een duidelijke oorzaak hiervoor hebben de wetenschappers nog niet kunnen vinden. Wel zal het volgens hen hoogstwaarschijnlijk niet aan de opleiding liggen. Mannen en vrouwen krijgen immers dezelfde medische scholing tijdens hun opleiding. Mogelijk spelen stereotypes, het verschil in interpersoonlijke vaardigheden van mannelijke en vrouwelijke artsen en een andere stijl van opereren een rol, zegt de studie. Verder onderzoek zou hier meer duidelijkheid over kunnen geven.

Bron | The Guardian
Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden