Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Schokkend: tv kijken kan longembolie veroorzaken

Kijk je vaak meerdere afleveringen van je lievelingsserie achter elkaar? Pas dan maar op. Meer dan tweeënhalf uur per dag tv kijken kan volgens Japans onderzoek flinke schade toebrengen aan je gezondheid. 

'Binge-watchen' wordt het wel genoemd: meerdere afleveringen van een tv-serie achter elkaar kijken. Met het geweldige aanbod van videostreamingsdiensten van tegenwoordig kijkt niemand er meer raar van op als je op maandagochtend aan je collega's vertelt dat je het hele weekend een televisiemarathon hebt gehouden. Maar Japanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat dit niet zonder gezondheidsrisico is.

70 procent meer kans op longembolie

Uit hun studie, waarvoor ze negentien jaar lang bijna negentigduizend tv-kijkers van middelbare leeftijd volgden, bleek dat mensen die tweeëneenhalf tot vijf uur per dag voor de buis zaten, maar liefst zeventig procent meer kans hadden om te overlijden aan een longembolie dan deelnemers die dit minder dan tweeënhalf uur per dag deden. Met elke twee uur extra kijktijd steeg het risico bovendien met veertig procent.

Wat is een longembolie?

Bij een longembolie zit een bloedvat naar de longen verstopt, meestal door een bloedprop die vanuit het been komt. Een bloedprop in het been - ook wel trombose genoemd - ontstaat als het bloed daar te weinig stroomt. Bijvoorbeeld als je te lang stilzit tijdens een vliegreis, je been in het gips zit, maar dus ook als je urenlang voor de buis hangt. Als zo'n bloedprop losschiet, kan dat levensgevaarlijk zijn.

Lang zitten is schadelijk en tv kijken helemaal

Volgens de Japanse onderzoekers kleven er waarschijnlijk nog meer gezondheidsrisico's aan lang tv kijken. Vorige week werden ze in dat vermoeden bevestigd door een ander, groot internationaal onderzoek. Daaruit bleek maar weer eens dat lang stilzitten ontzettend schadelijk is: drie uur tv kijken per dag verhoogt de kans op voortijdig overlijden met ongeveer veertig procent, meldde nrc.next. Daarmee is het net zo schadelijk als acht uur bureauwerk.

Drie uur tv kijken is net zo schadelijk als acht uur bureauwerk

Slecht voor de stofwisseling

Volgens de onderzoekers komt dat vermoedelijk doordat we vooral na het avondeten tv kijken. En dat is niet goed voor de stofwisseling. Tijdens het bankhangen zou je namelijk minder bewegen dan als je bijvoorbeeld de hele dag achter een bureau zit te werken, wat onze gezondheid ook al grote schade toebrengt. Daar komt bij dat we waarschijnlijk vaker snacken onder het tv kijken. En mensen die (extreem) veel televisie kijken, houden er over het algemeen toch al niet zo'n gezond leef- en eetpatroon op na, stellen de onderzoekers.

Wie tóch nog een volgende aflevering wil kijken: je kunt ook een tijdje staand tv kijken. Dat schijnt veel gezonder te zijn dan zitten en ook nog goed om lage rugklachten te voorkomen. Dit doet zitten namelijk (nog meer) met je lichaam:

http://www.zie.nl/video/xczz858ftpdq

Bron | WebMD, the guardian, nrc.next

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden