null Beeld

Schokkend: tandarts laat zien wat alcohol met je tanden doet

We weten allemaal dat (te veel) alcohol niet goed is voor je gezondheid. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat alcoholgebruik ook negatieve gevolgen kan hebben voor je gebit. Wat die gevolgen zijn? De Britse tandarts Lewis Ehrlich laat het zien aan de hand van een aantal schokkende foto’s.

Gek op gin-tonic? Misschien denk je daar anders over na het zien van deze plaatjes...

Zuurtegraad

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op ons gebit. Wel is algemeen bekend dat sterke drank de mate van onze speekselproductie doet afnemen, waardoor de kans op tandvleesontstekingen en tandbederf groter is. Toch is het volgens tandarts Lewis vooral de zuurtegraad in alcohol die problemen voor ons gebit veroorzaakt.

Tanderosie

‘We weten allemaal wel wat tandbederf is, maar tanderosie is voor velen nog onbekend,’ schrijft hij op Facebook. ‘Tanderosie betekent slijtage van het tandoppervlak – wat overigens het hardste materiaal is in het menselijk lichaam – veroorzaakt door het geregelde en langdurige gebruik van voedingszuren. Het gaat hierbij zowel om natuurlijke als om toegevoegde zuren.’

Glas water

Hoe hoger de zuurtegraad van een drankje, hoe lager de pH-waarde. En hoe slechter het is voor een gebit. Om dat te illustreren, postte Ehrlich een ingezoomde foto van tandglazuur na het drinken van een glas water. ‘De pH-waarde van water is ongeveer 7, pas bij een waarde van 5,5 treedt er erosie op. De foto is 7.000 keer ingezoomd. Zie je de zachte, intacte oppervlakte? Zo zou je tandglazuur eruit moeten zien.’

Glas wodka

Op de volgende foto kun je tandglazuur zien dat is blootgesteld aan een suikervrij glas wodka met een pH-waarde van 3,2. De grote gaten maken meteen duidelijk wat deze zuurtegraad met je tanden doet.

Glas gin-tonic

Op de laatste foto is te zien wat het drinken van een gin-tonic (pH-waarde van 2,2) je gebit aandoet. De gaten zijn duidelijk nóg groter geworden. ‘Je krijgt maar één paar volwassen tanden. Als deze drankjes het hardste materiaal in je lichaam laten oplossen, wil je niet weten wat het met de rest van je lichaam doet,’ aldus de tandarts op Facebook.

Bron | metro.co.uk

Foto's | iStock en Facebook

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden