Verkeerd gebruik puffer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Schokkend: helft van de longpatiënten in Nederland gebruikt de ‘puffer’ verkeerd

Iedereen die kampt met longproblemen of dat nou astma, bronchitis of COPD is, kent de puffer: een apparaatje met medicatie die je kunt inhaleren waardoor je het minder benauwd krijgt. Ondanks dat deze puffer van belang is bij mensen met een longziekte, gebruikt de helft van de Nederlanders het inhalatieapparaatje verkeerd.

De gevolgen? De medicatie kan in je maag terecht komen.

Helft Nederlanders gebruikt puffer verkeerd

Hans in ’t Veen is longarts bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. Hij legt uit dat ‘het best wel een techniek vereist’ om de medicatie uit de puffer goed in je longen te krijgen. “Je moet op het juiste moment op het knopje van de puffer drukken en vervolgens inhaleren.” De helft van de Nederlandse longpatiënten doet dit dus niet goed. “In Nederland gebruikt een kleine miljoen mensen een puffer, dus reken maar uit hoeveel mensen het apparaat niet onder de knie hebben”, aldus Hans.

Dertig soorten puffers

De longarts legt verder uit dat er zo’n dertig verschillende inhalatie apparaatjes bestaan in Nederland. Deze werken alle dertig ook net weer anders. Een goede uitleg voor gebruik van de puffer is dan ook zeker aan te raden. “Een puffer is een medicijn dat alleen werkt als het bij een persoon past.” Maar juist bij die uitleg gaat het mis. Hans in ‘t Veen merkt op dat je als patiënt gewend raakt aan een soort puffer. Krijg jij na een tijd een andere soort voorgeschreven van je zorgverzekeraar en heb je er geen goede uitleg bij gehad, dan gaat het volgens Hans mis.

Lees ook:
Dit zijn de 4 meest voorkomende longaandoeningen in Nederland

Onder begeleiding toedienen

Volgens de longarts zouden er geen papieren beschrijvingen bij de puffer moeten worden geleverd, maar zou het voorgedaan moeten worden door een longarts hoe je elke specifieke puffer moet gebruiken. “Als ik iemand met tekst uitleg hoe je een stropdas moet strikken, dan heb je ook geen idee wat je moet doen. Bij de puffer is het precies zo. Iemand moet het voordoen en dan kun je het zelf onder begeleiding gaan proberen. Dat een puffer zo complex werkt, is ook precies het probleem van het medicijn.”

Gevolgen verkeerd gebruik puffer

De gevolgen bij verkeerd gebruik van een puffer zijn groot. Niet alleen kan de medicatie in je maag terecht komen, ook kunnen er schimmels en ontstekingen in je keel ontstaan en worden je tanden aangetast. Hans in ‘t Veen: “De ontstekingsremmers die bedoeld zijn voor de longen komen in je maag en bloedbaan terecht. Op termijn heeft dat dus nare gevolgen.” Hij laat weten dat een longpatiënt soms zelfs opgenomen moet worden na verkeerd gebruik van de puffer. “En daarbij, de patiënt krijgt het benodigde medicijn niet binnen terwijl hij of zij dat wel heel hard nodig heeft.” De benauwdheid neemt dus alleen maar toe, terwijl de puffer dit zou moeten afnemen.

Bron | Linda.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden