null Beeld

Schokkend: derde van de Nederlandse vrouwen kan niet goed functioneren tijdens menstruatie

Sommige vrouwen hebben zó veel last van hun menstruatie dat ze er in het dagelijks leven problemen van ondervinden. Een derde van de  Nederlandse vrouwen kan bijvoorbeeld niet sporten of werken als ze ongesteld zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek naar menstruatieklachten van het Radboudumc.

Buikpijn en rugpijn

In de meeste gevallen hebben vrouwen last van heftige buikpijn, psychologische klachten, vermoeidheid en rugpijn. Volgens de onderzoekers is het niet normaal dat vrouwen zo veel ongemak en pijn ervaren tijdens hun menstruatie.

Onherstelbare klachten

De helft van de tienduizenden ondervraagden praat niet over haar menstruatieklachten. Terwijl dit juist wordt aangemoedigd door de gynaecologen die betrokken zijn bij dit onderzoek. Volgens hen kan zwijgen over extreme pijnklachten tot onherstelbare gezondheidsschade leiden. Door er niet over te praten, bestaat er een risico dat bepaalde ernstige aandoeningen over het hoofd worden gezien.

Onvruchtbaarheid

Bij het negeren van bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld endometriose, bestaat de kans dat vrouwen onvruchtbaar worden. Naar schatting heeft één op de tien vrouwen endometriose. Daarbij ‘zwerven’ stukjes baarmoederslijmvlies in de buikholte. Normaal zit al je baarmoederslijmvlies in je baarmoederholte, maar bij endometriose komen er ook stukjes in de onderbuik terecht die op je eierstokken, eileiders, blaas of darmen terecht kunnen komen. Hoe die deeltjes kunnen ontsnappen, is onduidelijk. De ene vrouw is er gevoeliger voor dan de andere, en veel vrouwen merken niet dat ze endometriose hebben. Maar hoe meer baarmoederslijmvlies er in je onderbuik rondzwerft, hoe meer klachten dit kan geven. Door endometriose ervaren veel vrouwen extra pijn tijdens hun menstruatie.

Online enquête

Het onderzoek, gehouden onder 42.000 vrouwen tussen de 15 en 45 jaar, werd uitgevoerd door middel van online enquêtes. Hierdoor bestaat de kans dat er meer vrouwen met menstruatieklachten hebben gereageerd dan vrouwen die minder of geen last hebben tijdens hun menstruatie.

Representatief?

Het is dus niet zeker of de resultaten representatief zijn voor alle vrouwen, geven de onderzoekers toe. Toch stellen zij tegenover de NOS dat de omvang van bepaalde problemen dankzij de antwoorden wel zichtbaarder wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | nu.nl

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden