Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

In dít Europese land zal in 2030 een schokkend aantal mensen te dik zijn

te-dik-spanje-margriet.jpg

Uit eten gaan, is een makkelijke manier om aan je trekken te komen zónder dat je ervoor de keuken in hoeft. Maar buiten de deur eten eindigt nog te vaak in ongezond eten. En uiteindelijk in schokkende cijfers over mensen die te dik zijn of worden.

Gerechten in restaurants bevatten minder voedingswaarde dan je misschien denkt. En de eens als zo gezond bestempelde Spanjaarden, gaan daar volgens onderzoekers finaal mee de mist in.

Vet menu del día

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zeventig procent van de fastfoodmaaltijden van ondermaatse voedingswaarde is. En slechts 0,1 procent van de restaurantmaaltijden bevatten ideale voedingswaarden. Maar ook dichter bij huis staat buiten de deur eten garant voor slechtere keuzes dan die je thuis zou maken. In een artikel van Trouw wordt uiteengezet hoe de ooit zo gezonde Spaanse bevolking steeds dikker wordt nu ze steeds vaker uit eten gaat.

Bijna driekwart van de Spanjaarden die uit eten gaan, kiest als hoofdgerecht het vaak vette menu del día, en meestal niet voor een gerecht met groente of een salade. Als dessert gaan Spanjaarden het liefst voor een goot stuk flan of taart. Nog geen twintig procent sluit de maaltijd af met een stukje fruit. Het bekende driegangenmenu is een klassieker in het land met de grootste horeca-dichtheid ter wereld. In veel Spaanse etablissementen, wordt het dagmenu voor ongeveer tien euro als middagmaal aangeboden. En daar maken de Spanjaarden gretig gebruik van.

Tweederde Spanje te dik

Mede dankzij het gezonde mediterrane dieet vol olijfolie, vis, groenten en peulvruchten, hebben Spanjaarden een van de hoogste levensverwachtingen. Maar volgens de laatste cijfers, komt die titel in gedrang. Uit een recent onderzoek gepubliceerd in het Spaanse Tijdschrift voor Cardiologie, blijkt dat in 2030 naar schatting tweederde van de Spanjaarden te dik zal zijn. Dit betekent dat tachtig procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen in Spanje naar verwachting overgewicht zal hebben. 

Diabetes door restaurantvoedsel

De Amerikanen uit het eerdere onderzoek, zijn het inmiddels wel gewend om bekend te staan als volk dat van ongezond voedsel houdt. Maar dat houdt ze niet tegen om steeds vaker, steeds ongezonder buiten de deur te eten. Tegenwoordig krijgt een gemiddelde Amerikaan één van de vijf calorieën die hij eet uit een restaurant. Andere studies wijzen ook op een zorgwekkende link tussen restaurantvoedsel en een hogere kans op diabetes.

Uit het eerste onderzoek, gehouden onder 35.000 Amerikanen, bleek ook dat hoogopgeleide witte Amerikanen en Mexicaanse-Amerikanen steeds beter gaan eten, maar dit geldt nog niet voor Afro-Amerikanen.

Meer groenten en gratis water

In Spanje zit de obesitasvereniging met de handen in het haar. Hoewel er in hippe bars en restaurants al gezondere opties met meer groenten op de kaart staan, is dit in de goedkope ‘todo la vida’s’ niet het geval. Dit zijn een soort goedkope buurttentjes waar de doorsnee Spanjaard eet. De vereniging gaat nu met de horeca rond de tafel om meer groente op de menukaarten te krijgen en gratis water aan te bieden.

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken. 

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Trouw, WebMD
Beeld | iStock

Ook interessant