null Beeld

Schokkend: ’80 procent meer kans op kanker als je de hele dag zit’

Dat te veel tijd zittend doorbrengen ongezond is weten we al langer, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat niet voldoende uit je stoel komen zélfs de kans op kanker vergroot. Mensen die het grootste gedeelte van de dag zitten, zouden maar liefst 80 procent meer kans hebben op kanker.

Gelukkig is er iets aan te doen: door af en toe tien minuten in beweging te komen in plaats van te zitten, neemt de kans op de ziekte volgens de wetenschappers al aanzienlijk af.

Onderzoek

Voor het onderzoek keken wetenschappers van het MD Anderson Cancer Center in Texas naar data van ruim 8000 mensen van minimaal 45 jaar oud, die voor een eerder gezondheidsonderzoek uit 2002 stappentellers droegen. Met deze data van de trackers konden de onderzoekers nagaan hoeveel uren per dag de deelnemers gemiddeld zittend doorbrengen. Vervolgens keken ze – nu, achttien jaar later – naar wie er sinds het onderzoek de diagnose kanker gekregen had en hieraan overleden was.

Meer kans op kanker door zitten

Door die cijfers te vergelijken, kwamen ze tot de conclusie dat de deelnemers die elke dag het meeste zitten 82 procent meer kans hadden om te overlijden door kanker dan deelnemers die minder uren in een stoel doorbrachten. Ook als ze factoren als leeftijd, gewicht, gezondheid, opleiding en woonplaats in acht namen bij de analyse, bleef het verband tussen zitten en kanker overeind.

Lees ook: Waarom je nooit met ‘gewone’ kleding op je bed zou moeten zitten

Goed nieuws

Veel zitten vergroot dus de kans dat je overlijdt aan kanker, zelfs als je verder gezond bent. Maar gelukkig hebben de Amerikaanse wetenschappers ook goed nieuws: zelfs een klein beetje bewegen kan al enorm helpen om de kans op de ziekte te verkleinen. Door modellen te creëren waarin de deelnemers meer beweging kregen, bleek de kans op kanker door het zitten enorm te dalen.

Voor elke dertig minuten die iemand sportend doorbracht in plaats van zittend, bleek het risico op kanker met 31 procent te dalen. Maar daarvoor hoef je niet per se te sporten: als iemand tien minuten van het zitten verving door een lichte activiteit – denk aan huishoudelijk werk – zakt de kans op kanker al met 8 procent. Elke dag een blokje om kan dus al wonderen doen voor je gezondheid, zeggen deze onderzoekers.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden