Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je een schimmelinfectie krijgen door een nat badpak of bikini?

schimmelinfectie.jpg

Met mooi weer is het heerlijk om in je bikini of badpak rond te lopen op het strand, in de tuin of op de camping. Het leven in bikini of badpak is fijn! Maar is het wel een goed idee om je natte zwemkleding de hele dag te dragen? Kun je daar een schimmelinfectie van krijgen?

In de zomer ligt een vaginale schimmelinfectie op de loer.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie treedt op wanneer de pH-balans van je vagina wordt verstoord. Dit betekent dat het natuurlijke ecosysteem van goede bacteriën en gisten – die van nature in je vagina zitten – wordt aangetast. Er zijn verschillende redenen hoe dit kan gebeuren: seksuele activiteiten, antibioticagebruik of een zwangerschap.

In de zomer kun je sneller last krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Op warme dagen broeit het tussen de benen, vooral als je de hele dag in een synthetisch bikinibroekje of badbak rondloopt op het strand of in de tuin. Dit kan je vaginale flora flink verstoren waardoor schimmels in je vagina de overhand krijgen.

Nat badbak

Ook zwembadwater kan door het chloor je vaginale slijmvliezen belasten. Zeker als je lang in het water dobbert, worden de slijmvliezen zachter. Zachte slijmvliezen zijn aantrekkelijk voor schimmels om zich in te nestelen. Lang rondlopen in een nat(te) badpak of bikini is daarom ook niet slim. Zeker niet als je gevoelig bent voor schimmels.

Lees ook: 7 dagelijkse dingen die invloed hebben op de gezondheid van je vagina

Hoe voorkom je een schimmelinfectie?

Katoenen ondergoed is het beste voor je vagina, omdat dit luchtdoorlatend is. Een badpak of bikini is dat vaak niet, en daarom wordt deze omgeving sneller warm en vochtig. Één van de eerste manieren om een schimmelinfectie te voorkomen, is je vagina altijd drooghouden. Schimmel verspreidt zich namelijk vaak op warme, donkere en vochtige omgevingen. Blijf als je gevoelig bent voor schimmels niet te lang in het water en doe je natte badkleding zo snel mogelijk uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant