neuronen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Scherpe tachtigplussers hebben grotere neuronen dan anderen (en dit betekent het)

Tachtigplussers die nog scherp van geest zijn, ook wel SuperAgers genoemd, hebben grotere neuronen (zenuwcellen) dan veel jongere mensen. Dat blijkt uit onderzoek van Northwestern University in Illinois. Maar wat betekent dat eigenlijk?

We leggen het uit.

Grotere neuronen

SuperAgers zijn tachtigplussers die bij geheugentesten even goed scoren als mensen die twintig of dertig jaar jonger zijn. Normaal gesproken neemt de geheugencapaciteit af naarmate je ouder wordt. Amerikaanse onderzoekers keken naar het brein van 24 overledenen, waarvan zes SuperAgers. Wat blijkt? Hoogbejaarden met een scherpe geest hebben veel grotere neuronen, ook wel zenuwcellen genoemd, dan veel andere mensen. Zo werd ontdekt dat hun neuronen bijna 25 procent groter zijn dan die van mensen met een vroeg stadium van Alzheimer, vijftien procent groter dan bij ‘gewone’ leeftijdsgenoten en zes procent groter dan neuronen van jongere mensen. Een groot verschil, vinden de onderzoekers.

Geheugengebied in hersenen

Neuronen bevinden zich in de entorinale schors, een hersengebied dat zich bezighoudt met ons langetermijngeheugen. Bovendien is dit het eerste hersengebied dat wordt aangetast bij de ziekte van Alzheimer. De entorinale schors bestaat uit zes lagen neuronen, waarvan de tweede laag informatie ontvangt vanuit andere geheugengebieden in de hersenen. Die tweede laag bevat bij SuperAgers dus opvallend veel grote en gezonde neuronen. Dat de neuronen van deze scherpe tachtigplussers groter waren dan mensen in een vroeg stadium van Alzheimer, hadden de onderzoekers wel verwacht. “Maar dat de neuronen zelfs veel groter waren dan die van gezonde en veel, veel jongere individuen was wel verrassend”, vertelt onderzoeker Tamar Gefen tegen Scientias. De onderzoekers vermoeden daarom dat SuperAgers worden geboren met grote neuronen.

Gekrompen neuronen

Ook opvallend: de grote neuronen van SuperAgers bevatten geen neurofibrillaire knopen. Dit zijn verstrengelde tau-eiwitten die worden gezien als kenmerk van Alzheimer. Ofwel: bij mensen met de ziekte van Alzheimer zijn de neuronen gekrompen. Neuronen die niet met verstrengelde tau-eiwitten te maken krijgen, blijven groot en gezond. Waarom deze grote neuronen niet worden aangetast, moet nog verder worden onderzocht.

Bron | NU.nl, Scientias, Medical News Today

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden