null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Scherpe pijn in je kuit? Dít moet je weten over een zweepslag

Voel je ineens een harde tik tegen je kuit terwijl er niks tegenaan komt? Dan zou het wel eens een zweepslag kunnen zijn. Dit komt meestal voor bij inspanning, zoals tijdens het sporten, maar het kan zelfs gebeuren als je gewoon stilstaat. Van het ontstaan tot het herstellen van een zweepslag: we leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Wanneer moet je bijvoorbeeld naar de dokter?

Wat is een zweepslag?

Bij een zweepslag ontstaat er een scheur in een spier. Die scheur is meestal klein (rond de 1 tot 3 centimeter) en komt vaak voor in de kuitspier. Naast de spier scheuren er vaak ook bloedvaatjes mee. Een zweepslag ontstaat meestal bij plotselinge krachtige aanspanning van een spier. Bijvoorbeeld als je ineens wil wegrennen, wil versnellen tijdens het fietsen of al je je afzet om een hoge sprong te maken. Maar een zweepslag kan soms ook ontstaan als je wandelt of stilstaat.

Symptomen

Je kunt een zweepslag herkennen aan een harde tik tegen je spier. Dit voelt alsof er iets knapt. Het kan zelfs zijn dat je dat knappen hoort. Dit gaat gepaard met een brandende of scherpe stekende pijn. Hierdoor kun je ook misselijk of draaierig worden. Vaak is het pijnlijk om te lopen. Daarnaast ontstaat er vaak een zwelling en blauwe plek, omdat de bloedvaatjes met je spier mee scheuren. Die blauwe plek kan vervolgens verkleuren en als de zweepslag in je kuit zit kan dit ook naar je voet afzakken.

Lees ook: ’s Nachts last van kramp in je kuit? Zo voorkom je het

Wat moet je doen bij een zweepslag?

De scheur in je spier moet vanzelf weer herstellen. Bij een klein scheurtje duurt dat gemiddeld twee weken. Bij een grote scheur kan dit 8 tot 12 weken duren. Er kan een bobbeltje op de plek van het scheurtje voelbaar blijven, dit is littekenweefsel en kan geen kwaad.

Om de pijn in de tussentijd te verminderen kun je de plek het beste koelen met ijs. Koelen heeft alleen in de eerste 24 uur van de zweepslag zin. Zit de zweepslag in je kuit? Probeer dan om je been direct hoger te leggen. Bijvoorbeeld met een paar kussens onder je been. In sommige gevallen kan drukverband stevigheid bieden, maar dit versnelt het herstel niet. Probeer voorzichtig weer te lopen en bouw dit in de dagen na je zweepslag geleidelijk steeds meer op. Doe dit voorzichtig en stop bij pijn. De zweepslag kan dan namelijk verder inscheuren.

Naar de dokter

Als de pijn elke dag erger wordt, je na drie dagen nog niet goed kunt staan of er na twee tot drie weken nog geen verbetering is, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Heb je een zweepslag in je kuit en wordt je been na enkele weken dikker en pijnlijker? Dan kun je een trombosebeen hebben. Ook dan is het verstandig om langs de dokter te gaan.

Bron | Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden