Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Eén miljoen mensen in Nederland schamen zich voor hun spijsverteringsziekte

een-miljoen-mensen-in-nederland-schamen-zich-voor-hun-spijsverteringsziekte.jpg

Veel Nederlanders praten niet graag over poep, hun stoelgang of de werking van de darmen. Mede daarom schaamt bijna de helft van de mensen met een spijsverteringsziekte zich dan ook voor hun klachten. Veertig procent van de patiënten zegt dagelijks last te hebben van angst, isolement of schaamte door hun ziekte.

Dat blijkt uit onderzoek gedaan door de Maag Lever Darm Stichting, in samenwerking met zes Nederlandse patiëntenverenigingen.

Twee miljoen patiënten

Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland hebben een spijsverteringsziekte. Onder deze noemer vallen bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, het prikkelbare darm syndroom en darmkanker, maar ook leverziekte en coeliakie. Hoewel er dus relatief veel mensen zijn met zo’n diagnose, bestaan er nog veel stigma’s en taboes op dit gebied. Veel van de deelnemers aan het onderzoek zeggen dat de gevolgen van de ziekte niet besproken kunnen worden, omdat het onderwerp gezien wordt als vies of ongemakkelijk. Daardoor gaan ze het onderwerp eerder uit de weg, en voelen patiënten zich niet serieus genomen.

Psychische gevolgen

Veertig procent van de respondenten zegt dagelijks last te hebben van de psychische gevolgen van de spijsverteringsziekte, en gevoelens van schaamte, isolement of angst te hebben. Ook zelfstigmatisering speelt daarbij een rol. Veertien procent van de mensen zegt dat zijn of haar zelfbeeld is aangetast door de spijsverteringsziekte en de gevolgen daarvan. Een derde van de deelnemers zegt zelfs dat relaties lastig zijn, omdat het zo moeilijk is om met een partner over de ziekte te communiceren.

Vooroordelen

Ook blijken er veel vooroordelen te zijn op dit gebied. Bijna tweederde van de mensen met het prikkelbare darm syndroom geeft bijvoorbeeld aan dat de samenleving de gevolgen ervan onderschat. Een speciaal dieet door coeliakie of glutensensitiviteit wordt vaak weggewuifd als aanstellerij, en niet serieus genomen. Ook patiënten met een leverziekte hebben last van vooroordelen: dat hun aandoening het gevolg zou zijn van alcoholmisbruik. Mensen die door een ziekte zoals Crohn of darmkanker een stoma hebben worden bijvoorbeeld geweigerd in een zwembad of aangestaard op het strand omdat zij niet schoon zouden zijn. Met een nieuwe actie hoopt de Maag Lever Darm Stichting deze vooroordelen en taboes te kunnen doorbreken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Maag Lever Darm Stichting
Beeld | iStock

Ook interessant