Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij

schaamlipkanker-symptomen.jpg

Het is zeldzaam en komt dus gelukkig niet vaak voor. En als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het goed behandelbaar. Hoe herken je schaamlipkanker?

Schaamlipkanker, ook wel vulvakanker genoemd, is een zeldzame maar kwaadaardige aandoening die meestal in de huidcellen van de schaamlippen ontstaat. De ziekte treft gelukkig ‘maar’ zo’n 350 vrouwen per jaar, van wie de meeste ouder zijn dan zeventig. De tumor is relatief eenvoudig te verwijderen. Maar als je er niet op tijd bij bent, kunnen de kankercellen uitzaaien via je bloed en de lymfeklieren.

Eerste symptomen lijken onschuldig

Het lastige van deze vorm van kanker is alleen dat de eerste symptomen vrij onschuldig lijken: jeuk, een branderig gevoel en soms bloedverlies. Omdat de aandoening weinig voorkomt, zal een huisarts bij deze vaginale kwaaltjes ook niet altijd aan vulvakanker denken. De arts zal hier wél rekening mee houden als je pijn rond je schede hebt, plassen pijn doet of branderig voelt of als je bloederige afscheiding hebt. Dit zijn  duidelijke signalen dat er iets meer aan de hand is dan een schimmeltje.

Oppassen bij zwelling of wondje

Meestal kun je zien dat er iets met je schaamlippen aan de hand is. Als je een zwelling of oppervlakkige verdikking voelt of een wondje hebt rond de schede, is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Oók als je verder geen last hebt van jeuk of irritatie. Heb je een of meer van deze klachten en zijn ze na twee weken nog niet over, ga dan naar de dokter.

Kijk voor meer informatie over schaamlipkanker en de behandeling op kanker.nl.

Bron | Olijf (netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker), kanker.nl

Gratis gezondheidsartikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ook interessant