null Beeld

Schaaldierenallergie, wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen?

Het eten van kreeft wordt door veel mensen als een delicatesse gezien. Toch kan alleen al de geur van dit schaaldier voor een aantal mensen de reden zijn om er ver bij uit de buurt te blijven. Ken jij iemand in je omgeving met een schaaldierenallergie?

Dit is wat je erover moet weten.

Wat is een schaaldierenallergie?

Bij mensen met een voedselallergie ontstaat er een allergische reactie in het lichaam door bepaalde stoffen die zich in een voedingsmiddel bevinden. Het lichaam denkt - onterecht - dat het moet optreden tegen bepaalde indringers. Dit uit zich in de vorm van een allergische reactie, zoals jeuk, roodheid of zwellingen van de huid.

Een van de meest voorkomende voedselallergieën is een allergie voor schelpdieren. Schelpdieren zijn op te delen in twee verschillende categorieën: schaaldieren (zoals krab, kreeft en garnalen) en weekdieren (oesters, inktvis, octopus, coquilles en mosselen). Wanneer je een allergie hebt voor schaaldieren hoeft het niet zo te zijn dat je bijvoorbeeld ook geen mosselen kunt eten.

Wat veroorzaakt de allergische reactie?

De allergische reactie voor schaaldieren wordt vaak veroorzaakt door het spiereiwit tropomyosine, wat in de meeste schaaldieren voorkomt. Iemand die overgevoelig reageert op het eten van kreeft kan dus het beste alle schaaldieren (en soms ook weekdieren) mijden.

Wat zijn de symptomen?

Mensen die overgevoelig reageren op het eten of in contact komen met schaaldieren kunnen verschillende symptomen vertonen. Sommigen krijgen last van jeuk aan de lippen, mond of keel of deze kunnen een beetje opzwellen. Ook netelroos is een veel voorkomende reactie.

In maar liefst 90 procent van de gevallen zijn de klachten veel ernstiger en krijgt men te maken met een extreme allergische reactie. In dit geval spreekt men van een anafylactische shock. Daarbij gaan de eerder genoemde symptomen al gauw (binnen een uur) over in ergere symptomen. Dit kan zijn: moeite met slikken en ademhalen, een versnelde daling van de bloeddruk waardoor de persoon flauw kan vallen én het versneld verwijden van de bloedvaten. Door dit laatste kan de persoon in een shocktoestand raken, wat een (dodelijke) hartstilstand tot gevolg kan hebben.

Behandeling schaaldierenallergie

Voor zover bekend is een schaaldierenallergie niet te behandelen. Kinderen die allergisch zijn, kunnen hier wel nog overheen groeien. Komt iemand in een shocktoestand terecht? Dan is het noodzaak om direct te handelen. De persoon moet met adrenaline worden behandeld. Mensen die weten dat ze extreem allergisch reageren op schaaldieren dragen daarom vaak een adrenalinepen (ook wel bekend als EpiPen, JEXT of Anapen) bij zich.

Kruisreacties

Ook kruisreacties kunnen er bij een allergie voor zorgen dat de persoon overgevoelig reageert of in een shocktoestand raakt. Een kruisreactie betekent dat wanneer iemand allergisch is voor een bepaald type schaaldier, hij of zij waarschijnlijk ook allergisch reageert op een ander type. Op die manier is een kruisreactie mogelijk tussen schaaldieren en weekdieren, omdat zij hetzelfde type eiwitten bevatten. Heb jij een schaaldierenallergie? Dan kun je dus het beste bij alle vormen schelpdieren uit de buurt blijven óf dit laten testen door een arts.

Non-food

Schaaldieren kunnen ook voorkomen in non-foodproducten, zoals dagcrèmes. Wanneer je allergisch bent is het dus belangrijk om altijd het etiket van een product te checken en te weten waar je op moet letten.

Bron | Stichting Voedselallergie, NAN, Mens en Gezondheid

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden