Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Sauna optimaal gebruiken? Zo doen de Finnen het!

sauna_g.png

Finland is nog steeds een relatief onbekende vakantiebestemming. En dat terwijl het land zo veel te bieden heeft in de zomer. De zon gaat in deze periode nauwelijks onder en prachtig weer is niet uitzonderlijk. Net als heerlijke wellness; een sauna is werkelijk in elk huis te vinden. Wist je dat de meeste oude Finnen zelfs in de sauna zijn geboren? Check de onderstaande Finse sauna-weetjes voor heerlijke wellness-inspiratie!

Samen naakt vergaderen? Wel ja!

De sauna speelt in Finland een belangrijke rol in politiek en diplomatiek overleg. Wanneer mensen zich niet meer kunnen verbergen achter kledingstukken en de hitte zijn werk doet, zijn mensen op hun echtst. Met andere woorden: de belangrijke beslissingen worden er genomen door naakte politici.

BBQ’en

In de sauna ‘barbecuet’ men de makkara (worst) boven op de stenen van de kachel. Na afloop van de saunasessie is er dus vaak lekkere worst met mosterd!

Gescheiden

Mannen en vrouwen gaan zelden of nooit gemengd naar de sauna. Alleen gezinnen doen dit samen.

Eerst de sauna, dan het huis

Een oud Fins gezegde luidt: ‘Bouw eerst de sauna, dan pas het huis’. De sauna werd meer dan tweeduizend jaar geleden in Finland geïntroduceerd.

Wat te vieren?

Wanneer een Fin iets te vieren heeft, doet hij dat vaak in de sauna. Een sportteam dat een kampioenschap heeft gewonnen, neemt de trofee mee naar de sauna om de overwinning daar te gaan vieren.

Geboorte

Vroeger bevielen vrouwen in de sauna. Heel wat oudere Finnen zijn dus nog geboren in een sauna. De sauna is dan ook de meest hygiënische plek.

Op school

De sauna hoort voor Finnen zelfs bij de opvoeding. De meeste scholen hebben een sauna.

Trendsetters

Vanuit Finland is de opmars van de sauna in Europa opnieuw begonnen. De Finnen brachten in 1936 hun eigen sauna mee naar de Olympische Spelen in Berlijn. Omdat de resultaten van de Finnen op die spelen zo uitmuntend waren, werden de prestaties direct in verband gebracht met de positieve effecten van de sauna.

In de saunabus

Er zijn veel bijzondere sauna‘s, maar de laatste jaren is er nog een leuke trend in Finland: de saunabus. Daarin worden toeristen vervoerd terwijl ze van de sauna kunnen genieten.

 

Op naar de Finse sauna!

Ook interessant