Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo (on)veilig is het om in coronatijd naar de sauna te gaan

zo-onveilig-is-het-om-in-coronatijd-naar-de-sauna-te-gaan.jpg

Naast de sportscholen zijn ook de sauna’s afgelopen week weer geopend. Lekker zweten, maar wél op anderhalve meter afstand natuurlijk. Volgens de brancheorganisatie is dat veilig: de hoge temperatuur in de sauna zorgt ervoor dat het coronavirus geen kans krijgt. Klopt dat?

De hitte zou zorgen voor ‘thermische desinfectie’ waardoor het coronavirus dood gaat in een sauna.

Coronavirus in de sauna

In een sauna wordt het gemiddeld zo’n 80 tot 90 graden, te warm voor een virus, stelt de brancheorganisatie. En als we puur naar de temperatuur kijken, klopt dat volgens Jasper Buikx, microbioloog bij Artis, ook. Binnen een paar minuten is er geen coronavirus meer in de lucht binnen een sauna, zegt hij tegen EenVandaag. Bij 70 graden is het virus binnen drie minuten inactief, blijkt uit onderzoeken die recentelijk verschenen zijn. Ook de tegels en houten banken binnen een sauna zijn geen goede leefomgeving voor het coronavirus, waardoor het dus sneller inactief is.

Lees ook: Dít kun je verwachten als je naar een heropende sportschool gaat in coronatijd

Niezen

Maar hoe veilig de sauna is, ligt vooral aan de bezoekers. Mensen die de ruimte in gaan kunnen het virus wel bij zich dragen, en zo anderen al besmetten vóór het virus gedood wordt door de hitte. Ook in de sauna is niezen een gevaar: de druppeltjes kunnen worden ingeademd, waardoor mensen besmet kunnen raken. Finse sauna’s, waar water wordt opgegoten om stoom te creëren, kunnen er juist voor zorgen dat het virus gemakkelijk verspreid wordt. De aerosolen die daarbij geproduceerd worden, kunnen volgens microbioloog Andreas Voss besmettelijke deeltjes over een grotere ruimte verspreiden.  

Thuis bij klachten

Ook moeten we volgens hem verder kijken dan alleen de hete sauna, waar je meestal maar een kortere tijd doorbrengt. Zodra je die ruimte verlaat en op andere plekken in het complex komt, bijvoorbeeld de douches, is besmetting wél mogelijk. Daarom benadrukken beide specialisten dan ook dat je alleen naar de sauna moet gaan als je geen klachten hebt die bij het coronavirus passen. Let in de dagen voor je gaat heel goed op of je geen symptomen hebt of hebt gehad; zélfs bij een milde verkoudheid kun je beter thuisblijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | EenVandaag
Beeld | iStock

Ook interessant