Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít zijn de voordelen van sapvasten voor je immuunsysteem

dit-zijn-de-voordelen-van-sapvasten-voor-je-immuunsysteem.jpg

Kan je gezondheid wel een boost gebruiken? Dan is sapvasten misschien een goede oplossing, stellen onderzoekers aan de Universiteit van Californië. Hiermee zet je lichaam een knop om en wordt je immuunsysteem versterkt.

Het doel van sapvasten is je lichaam ontdoen van gifstoffen. Deze stoffen krijgen we de hele dag binnen: we ademen vervuilde lucht in, eten slechte voeding, consumeren lichaamsvreemde stoffen zoals aspartaam, en ga zo maar door.

Sapvasten

Je lever en nieren hebben de belangrijke taak je lichaam weer te ontdoen van deze gifstoffen. Je voert de stoffen dan weer af via ontlasting, je huid en je longen. Normaal gaat dit goed en hoef je er niet over na te denken. Maar krijg je te veel gifstoffen binnen (doordat je bijvoorbeeld langdurig ongezond eet), dan kan je lichaam deze niet meer allemaal verwerken en worden ze opgeslagen in onder andere je cellen en vetweefsel. Dit zorgt voor extra belasting voor je immuunsysteem.

Nieuwe cellen

Op dat moment is het tijd om alles even ‘op te schonen’. Je lichaam zet namelijk na drie dagen vasten de ‘knop’ om die ervoor zorgt dat je stamcellen nieuwe witte bloedcellen aan gaan maken. Deze nieuwe cellen zijn schoon, waardoor ze zorgen voor een sterker immuunsysteem. Je oude, beschadigde cellen worden dan afgestoten.

Vetverbranding

Daarnaast zorgt het vasten ervoor dat je lichaam automatisch overschakelt op vetverbranding, omdat het geen calorieën meer binnenkrijgt om energie uit te halen. Bovendien krijg je van de sappen ook weer een overdosis aan goede en gezonde stoffen binnen die ook je immuunsysteem versterken.

Even resetten

Als laatste is het voordeel van een sapkuur dat je hiermee je smaakpapillen ‘reset’. Je lichaam is zo gewend aan zout, vet, suiker en cafeïne, dat het constant om deze smaken vraagt. Voedsel dat minder suiker of zout bevat lijkt hierdoor minder smaakvol. Na een sapkuur ben je van deze ‘verslaving’ afgekickt, en kun je weer genieten van de natuurlijke smaak van voedsel.

Gezond dieet

De bedoeling is dan natuurlijk dat je dit ook vasthoudt. Een sapkuur moet altijd in dienst staan van de overgang naar een gezonder dieet. Het werkt niet om maandenlang ongezond te eten en dit vervolgens ‘op te lossen’ met een sapkuur; dat heeft op de lange termijn geen voordelen voor je gezondheid.


Bron | Bedrock
Beeld | iStock

Nog meer lezen over gezond leven? Dat kan in de Margriet Gezond Leven special. Bestel ‘m hier.

Ook interessant