Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De levensduur van vrouwen hangt mogelijk samen met de menopauze

de-levensduur-van-vrouwen-hangt-mogelijk-samen-met-de-overgang.jpg

Weet jij op welke leeftijd jouw moeder in de overgang terecht kwam? De kans is namelijk groot dat de menopauze bij jou op dezelfde leeftijd begint. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de leeftijd, waarop vrouwen in de overgang terechtkomen, genetisch is bepaald. Een nieuwe studie leverde niet alleen nieuw bewijs op, de wetenschappers ontdekten ook nog een ander opvallende overeenkomst.

Gemiddeld genomen raken de meeste vrouwen zo rond hun 52ste in de overgang. Toch zijn er genoeg vrouwen, waarbij dit al veel eerder gebeurt. Externe factoren zoals roken, overgewicht en chemotherapie of bepaalde aandoeningen kunnen er voor zorgen dat de menopauze eerder begint. Daarnaast blijkt ook de leeftijd, waarop je moeder in de overgang was, een belangrijke rol te spelen.

Levensduur en menopauze

Onderzoekers van de North American Menopause Society (NAMS) analyseerden gegevens uit eerdere onderzoeken over vrouwen, vruchtbaarheid en de overgang. De resultaten uit deze meta-analyse leverden verder bewijs voor de genetische basis van de menopauze. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ook de levensduur van vrouwen samenhangt met hun menopauze.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Zelfde genen

Het bleek dat vrouwen, die na hun 40ste nog vruchtbaar waren, vier keer meer kans -dan andere vrouwen- hadden om 100 jaar of ouder te worden. Bij vrouwen, die in ieder geval tot hun 35ste levensjaar zwanger konden raken, bleek dit 1,5 keer meer kans te zijn. “Genetische varianten die geassocieerd worden met een latere menopauze, worden ook geassocieerd met een langere levensduur”, legt dr. JoAnn Pinkerton, uitvoerend directeur van NAMS, uit. “Een vroege overgang heeft geen verband met een versnelt verouderingsproces van de cellen, maar dezelfde cellen -die verantwoordelijk zijn voor een late overgang- worden ook bij mensen gevonden die een hoge leeftijd bereiken.”

Lees ook
Last van opvliegers? Dat komt niet altijd door de overgang

Bron| Science Daily,
Beeld| iStock

Ook interessant