Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Samen of alleen eten, wat is gezonder?

Zit jij het liefst met zo veel mogelijk mensen aan een grote tafel? Ben je juist een solo-eter? En houd je van een dinertje buiten de deur of blijf je minstens zo graag thuis? Met wie en waar we meestal eten, kan een behoorlijke invloed hebben op ons gewicht.

Wil jij graag wat gezonder gaan eten? Dan kun je je tafelgenoten en de plek beter zorgvuldig uitkiezen. Volgens de Amerikaanse diëtiste en voedingsdeskundige Amy Goodson zijn het gezelschap en de plaats heel bepalend voor ons eetgedrag.

Eetgedrag kopiëren

“Veel van ons kopiëren het gedrag van de mensen om zich heen,” vertelt Goodson. “Wanneer je in het gezelschap bent van tafelgenoten die meer eten dan jijzelf, ben je geneigd ook meer te nemen. Het tegenovergestelde gebeurt als je vaak eet met mensen die kiezen voor kleinere porties dan jij gewend bent.” Als je wilt afvallen, is het daarom volgens de diëtiste een goed idee om je te omringen met vrienden, collega's of familieleden die veel gezonde eetgewoonten hebben.

Verlokkingen van een restaurant

Daarnaast eten mensen volgens de diëtiste over het algemeen gezonder als ze thuis zijn. “Thuis heb je meer controle over wat je precies eet en word je niet bij binnenkomst verleid door allerlei heerlijk ruikend voedsel of de verlokkende geur van al dan niet gefrituurde snacks. Bovendien zul je thuis niet zo snel ook nog een voorgerecht en/of een toetje nemen, terwijl je die mogelijkheid in een restaurant wel erg gemakkelijk krijgt aangereikt.”

De ideale combinatie

De combinatie van thuis eten samen met anderen is volgens de Amerikaanse diëtiste het meest gezond. “Doordat je met tafelgenoten aan de keukentafel zit te eten, ben je geneigd gezondere keuzes te maken. De sociale controle helpt je om niet te veel op je bord te scheppen, terwijl je kunt genieten van de gezellige gesprekken en het uitwisselen van informatie.”

Bewust kiezen of troosteten

Goodson wil daarmee absoluut niet zeggen dat mensen die alleen eten, ongezond bezig zijn. “Wanneer je in je eentje kookt en eet, kun je bewuster met voedsel omgaan. Je bent over het algemeen eerder geneigd stil te staan bij de keuzes die je maakt, in plaats van je te laten meeslepen door het plezier van anderen. Daarnaast is de maaltijd het ideale moment om je hoofd leeg te maken en even tijd te nemen voor jezelf en je eigen gedachten. Zo kan alleen eten gezond en ontspannend zijn. Aan de andere kant: in je eentje aan tafel of op de bank zitten eten kan juist ook een geïsoleerd en eenzaam gevoel geven. Veel mensen zijn dan geneigd te veel te nemen en nog eens op te scheppen. Of een lekker toetje te pakken om zichzelf te troosten.”

Bron| goedgevoel.be

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden