Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Samen doen: bezigheden bij dementie

dement.jpg

Hoe ga je om met dementie? Als je partner een patiënt wordt of je moeder je niet meer herkent…Wat kun je doen? Hoe blijf je in contact? In Margriet 02 een uitgebreid dossier. De volgende bezigheden kunnen helpen.

Draai muziek van vroeger

De hersendelen waar muziek ligt opgeslagen, worden pas in een laat stadium aangetast bij dementie. Daarnaast roept muziek die betekenisvol was uiteraard ook herinneringen op. Verder blijkt dat naar muziek luisteren de stemming verbetert, rust en ontspanning geeft en dat het een manier is om contact te maken.

Eet samen en gezond

Extra vette vis eten of supplementen slikken, het maakt volgens deskundigen geen verschil. Maar mensen met beginnende dementie vergeten soms wel regelmatig en goed te eten, waardoor ze tekorten aan bepaalde stoffen krijgen. En dat kan de symptomen van dementie verergeren. Let er dus op dat iemand goed en gezond blijft eten en probeer dat ook af en toe samen te doen. Ook dat stimuleert het contact en geeft een positief gevoel.

Haal herinneringen op

Reminisceren heet het: het bewust ophalen van plezierige herinneringen met een dementerende oudere. Het herinnert ouderen aan wie en hoe ze waren, wat ze deden en (goed) konden. En omdat ze vaak veel weten van onderwerpen van vroeger zijn zo weer eens de deskundige in een gesprek. Gebruik eventueel foto’s van vroeger om herinneringen aan bepaalde onderwerpen op te halen.

Ga weer knutselen of tekenen

In bomen klimmen gaat misschien wat ver, maar samen knutselen of kettingen maken kan nog prima. Door iemand dingen te laten doen die hij of zij vroeger als kind of jongere leuk vond, komt ook dat oude plezier weer terug. Bovendien roep je er ook weer positieve herinneringen mee op.

Ga eropuit

Bewegen is goed, ook voor de hersenen. Het kan zelfs de achteruitgang van het brein afremmen. Met name regelmatig wandelen, liefst vijf keer per week een half uur, heeft een positief effect. Daarbij geeft het een positief gevoel om even uit je omgeving te komen en samen op pad te gaan.

Positief

“Gedraag je alsof je verliefd bent,” raadde Huub Buijssen, psychogerontoloog en gezondheidspsycholoog, kortgeleden aan in de Volkskrant. “Dan begint elk bezoek met een glimlach.” Dat voelt misschien gekunsteld, maar het brengt een interactie op gang die positief is. En ook Buijssen raadt aan niet in discussie te gaan om je gelijk te halen, maar op zoek te gaan naar het gevoel achter wat iemand zegt. “Gevoelens worden niet dement en op dat niveau kun je blijven communiceren.”

Dit en meer lees je in het uitgebreide ‘omgaan met dementie’ in Margriet 02. Op vrijdag verkrijgbaar en online te bestellen.

5 prangende vragen over alzheimer

Ook interessant