Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom saffraan dé remedie tegen slaapproblemen kan zijn

saffraan-beter-slapen-margriet.jpg

Slaap je slecht? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Heb je de oplossing misschien al eens in de keuken gezocht?

Door een bepaald kruid te eten, kun je je slaapkwaliteit misschien verbeteren. En dat kruid is nog heel lekker ook.

Rood goud

Saffraan eten kan de slaapkwaliteit van volwassenen die met slaapproblemen kampen verbeteren. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Murdoch University. Saffraan zijn rode draadjes afkomstig uit de stamper van de saffraankrokus, die maar acht dagen per jaar groeit. Een zeldzaam en daardoor duur kruid dus, waarvan de grootste productie in Iran plaatsvindt. Saffraan wordt niet voor niets ook wel rood goud genoemd: voor honderd gram betaal je zo’n dertig euro.

Tegen depressie

Maar dat geld is het misschien wel waard als je kampt met slaapproblemen. Eerder ontdekte de Murdoch University al dat saffraan kan werken tegen depressie. De proefpersonen gaven toen al aan dat ze sinds ze saffraan aten ook een stuk beter sliepen. En daar zagen de wetenschappers een hele nieuwe studie in.

Beter slapen dankzij saffraan

Nu werden er dus alleen proefpersonen onderzocht die slecht sliepen, maar verder gezond waren. En wat bleek? De personen die twee keer per dag veertien gram saffraan aten, en dat 28 dagen lang, merkten duidelijk verschil in de kwaliteit van hun slaap. Al na zeven dagen.

Saffraanpoeder, -extract en -capsules

Vind je saffraan toch te duur? Je kunt het ook als poeder, extract of verwerkt in capsules kopen. Of het dan dezelfde werking heeft, is niet zeker. Er moet sowieso nog meer onderzoek gedaan worden naar de invloed van saffraan op je nachtrust, maar tot nu toe is dus alleen bekend dat het eten van tweemaal daags veertien gram ‘heel’ saffraan een positieve uitwerking heeft.

Lekker door paella en risotto

Wat meezit, is dat saffraan ook nog eens lekker is. Je kunt het in zoete én hartige maaltijden verwerken. Het smaakt namelijk een beetje naar honing, maar dan net iets bitterder. Je geeft je gerecht er wat meer aroma mee. Doe het bijvoorbeeld eens door paella, curry of risotto. Wie weet slaap jij binnenkort ook weer als een roosje.


Met dit wake up light word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Koop ‘m nu met korting in de Margriet Shop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Murdoch University, ELLE Eten
Beeld | iStock

Ook interessant