Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aha: hierdoor moet je ’s ochtends zo vaak plassen

s-ochtends-vaak-plassen.jpg

Is het eerste wat jij doet als je wakker wordt ook een bezoek brengen aan het toilet om je blaas te legen? Je bent niet de enige. Toch blijf je soms na je eerste plasbeurt ’s ochtends aan de gang en moet je vaak plassen. Zelfs als je nog niet veel gedronken hebt. We leggen je uit hoe dat komt. 

Moet je je zorgen maken of is het eigenlijk heel normaal? 

Hierdoor moet je ’s ochtends vaak moet plassen

Dat je ’s ochtends vaak moet plassen, ook als je nog maar weinig hebt gedronken, komt omdat je nieren ’s nachts minder urine filteren. Je blaas staat in een soort ruststand, waardoor je meer urine op kunt nemen. Tot wel 30 procent meer dan overdag. Door het hormoon vasopressine krijgen de cellen in je lichaam een seintje om meer water vast te houden. Hierdoor zit je blaas dus extra vol in de ochtend, en is het niet gek dat je als eerste naar de wc moet. Het kan zijn dat je meteen heel veel moet plassen, maar door de jaren heen kan je functionele blaascapaciteit dalen. Hierdoor moet je per plasbeurt minder plassen, maar bijvoorbeeld ’s ochtends wel vaak naar de wc om alles wat je in de nacht hebt opgehouden er volledig uit te krijgen. 

Zeker als je ’s ochtends als eerste drankje een kopje koffie of thee drinkt kun je aan de gang blijven. Dat komt door de cafeïne. Dit stofje stimuleert namelijk je centrale zenuwstelsel, waardoor je nieren harder gaan werken. Hierdoor produceer je sneller urine, waardoor je vaker moet plassen.

Lees ook: Je plas lang ophouden: hoe schadelijk is dat? Een uroloog legt het uit

Overactieve blaas

In principe is er dus niks geks aan de hand als je ’s ochtends vaak moet plassen. In sommige gevallen kan het wel een symptoom zijn van een overactieve blaas. In dat geval is je blaas extra prikkelbaar en spant deze zich al aan als de blaas nog niet helemaal vol is. Hierdoor krijgen je hersenen wel al het seintje dat je moet plassen, terwijl je eigenlijk nog wel even door kan. In dit geval zal je niet alleen in de ochtend last hebben van dat je vaak moet plassen, maar ook de rest van de dag en ’s nachts. Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor een overactieve blaas, maar je kunt contact opnemen met de huisarts als je je hier zorgen over maakt of veel last ervaart. 

Bron | ELLE, Gezondheid.be, Quest
Beeld | Getty Images

Ook interessant