Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zegt het tijdstip waarop je ’s nachts wakker wordt over je gezondheid

somber-weinig-slaap.jpg

’s Nachts wakker worden, elke keer rond hetzelfde tijdstip, kan ontzettend vervelend zijn. Komt dit je bekend voor? Als we de traditionele Chinese geneeskunde mogen geloven, kan dat iets belangrijks over je gezondheid vertellen.

De traditionele Chinese geneeskunde kent namelijk een eeuwenoude biologische klok. Volgens die theorie zijn de organen in ons lichaam onderworpen aan een cyclus van 24 uur.

’s Nachts wakker worden

Het werkt als volgt: elke twee uur heeft een ander orgaan de hoogste activiteit. Het orgaan dat precies twaalf uur daarvoor het actiefst was, is dan toe aan een rustfase. Door naar de klok te kijken, weet je dus welk orgaan op dat moment volop aan het werk is en welk orgaan juist aan het herstellen is.

Mentale en fysieke gezondheid

Heb jij vaak last van dezelfde organen als ze in hun hoogste activiteit zijn? Dan kan dat volgens de Chinese geneeskunde wijzen op een ziekte. Maar dat niet alleen: aan elk orgaan zit namelijk ook nog een emotie gekoppeld, waardoor de tijd waarop je wakker wordt ook nog iets kan zeggen over je mentale gezondheid.

Het tijdstip van wakker worden (en de betekenis)

Tussen 23.00 uur en 01.00 uur
Lukt het jou vaak niet om te slapen binnen dit tijdsbestek? Dan kan het zijn dat je galblaas je iets probeert te vertellen over je eetgewoonten. Misschien moet je minder vet voedsel eten of niet zo veel koffie of alcohol drinken. De emotie die bij je galblaas hoort, is bitterheid: als je last hebt van slapeloosheid in deze periode, dan zou het kunnen zijn dat je te veel oordeelt over jezelf of anderen.

Tussen 01.00 uur en 03.00 uur
Dit tijdsbestek vertelt je iets over je lever. De emotie die bij dit orgaan hoort is woede of frustratie. Heb je die dag een vervelend gesprek gehad met je partner? Of heb je je mateloos geërgerd aan een collega? Dan lig je misschien daarvan wakker.

Tussen 03.00 uur en 05.00 uur
Word jij vaak midden in de nacht wakker? Dan is er mogelijk iets aan de hand met je longen. Bij dit orgaan hoort de emotie verdriet. Is er onlangs een dierbare overleden? Of heb je recentelijk een relatiebreuk achter de rug? Dan is de kans groot dat je daarvan wakker ligt.

Tussen 05.00 uur en 07.00 uur
Tussen deze tijdstippen maakt je dikke darm overuren. Misschien is er wel iets loos met je spijsvertering of heb je iets verkeerds gegeten. Bij dit orgaan hoort de emotie walging. Ben je ontzettend ontevreden over iets wat je doet in je dagelijks leven? Probeer daar dan iets aan te doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Marie Claire
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant