Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moet je ’s nachts vaak naar de wc? Dat kan een verrassende oorzaak hebben

waarom-je-juist-niet-een-toiletbril-met-wc-papier-moet-bedekken.jpg

Word jij ’s nachts vaak wakker omdat je naar de wc moet? Vervelend, want de kwaliteit van je slaap wordt er niet beter van. Wil je het aantal nachtelijke plaspauzes verminderen? Dan is het misschien een goed idee om je eetgewoonten onder de loep te nemen.

Onderzoekers van de Japanse Universiteit van Nagasaki hebben ontdekt dat het aantal nachtelijke wc-bezoekjes veel te maken heeft met onze zoutinname.

Onderbroken slaap

Als je slaap vaak wordt onderbroken, is dat niet alleen vermoeiend doordat je per keer een aantal minuten wakker bent. Ook moet je elke keer ‘opnieuw beginnen’ met goed in slaap komen. Je valt eerst in een lichte slaap, vervolgens in een diepe slaap en pas dan kom je in de REM-slaap. Die laatste is de fase waarin je ook echt volledig uitrust en je emoties verwerkt. Wordt die fase onderbroken, dan voel je je eerder moe en raak je sneller geïrriteerd. Dat maakt het extra vervelend als je steeds wakker wordt omdat je moet plassen.

Verminderde toiletbezoekjes

De Japanse wetenschappers volgden voor hun onderzoek 321 proefpersonen met slaapproblemen gedurende drie maanden. Het ging hier allemaal om mensen met een hoge zoutinname. Tijdens de studie werd aan 223 deelnemers gevraagd 25 procent minder zout te gebruiken. Hun inname daalde van 10,7 gram naar 8 gram per dag. Die vermindering in zout had een groots effect: hun nachtelijke toiletbezoekjes daalden van gemiddeld 2,3 naar 1,4 keer.

De overige 98 deelnemers moesten hun zoutinname juist verhogen. Zij gebruikten in plaats van 9,9 gram zout nu 11 gram per dag. Met als resultaat dat zij ’s nachts gemiddeld vaker naar het toilet moesten: het aantal bezoeken steeg van 2,3 naar 2,7 keer per nacht.

Natrium

Ook overdag werkte het effect door. Hoe minder zout de deelnemers binnenkregen, hoe minder ze naar het toilet moesten. Dit komt door het natrium dat in zout zit. Natrium reguleert de vochtbalans van ons lichaam. Krijg je er echter te veel van binnen, dan maakt je lever meer urine aan dan nodig is.

Meer drinken

Het kan er overigens ook mee te maken hebben dat je meer dorst krijgt wanneer je veel zout binnenkrijgt, waardoor je meer gaat drinken. En hierdoor moet je ook, zowel ’s nachts als overdag, weer vaker naar het toilet. Hoe dan ook: de kans is dus groot dat de oorzaak bij je zoutinname ligt. Volgens het Voedingscentrum zou een volwassen persoon niet meer dan 6 gram zout per dag moeten gebruiken. Het is om allerlei redenen  verstandig je aan dat advies te houden.

Bronnen | Daily Mail, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant