Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ruziemaken is gezond, echt waar!

ruziemaken.jpg

Ruziemaken erg? Helemaal niet! Je hart luchten zorgt voor een opgeruimd hoofd, nieuwe energie en meer ‘rek’ in je relatie. Om ervoor te zorgen dat een ruzie niet escaleert, hierbij 5 tips om het ‘goed’ te doen.

Toon respect

Heb je een verschil van mening met iemand (collega, man/vrouw of vriend)? Ga daar zorgvuldig mee om. Luister naar elkaar, verdiep je in het standpunt van de ander (stel vragen), toon respect. Natuurlijk mag je met de deur smijten, maar kom er dan ook op terug en bied zo nodig je excuses aan.

Direct uitvechten

Heb je een probleem met een persoon? Los dit dan ook met die persoon op en bespreek het niet met anderen.

Wat zit je dwars?

Benoem wat je dwarszit in het ‘gedrag’ van de ander en wat het effect daarvan op jou is op een concrete manier. Niet verwijtend en in termen van ‘altijd’ of ‘nooit’. Dus niet: “Je bent nooit eens geïnteresseerd in mij!” Maar: “Je praat veel en kijk me niet aan, dat geeft mij het gevoel dat ik niet interessant genoeg ben.”

Niet op jezelf betrekken

Betrek niet alles op jezelf wat er in een ruzie gebeurt, zo voorkom je dat het escaleert.

Niet het bekende patroon

Stap uit je bekende patroon en doe iets heel anders, bijvoorbeeld koffie gaan zetten in plaats van weglopen en met de deur smijten. Of een vraag stellen en niet nóg een keer je punt uitleggen. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten in hetzelfde patroon. Elke stap die je anders zet, is al geslaagd.

Bron: Margriet More 1 / 2012

Ook interessant