Ruim de helft van de vrouwen in de overgang ondervindt hinder op werk Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Ruim de helft van de vrouwen in de overgang ondervindt hinder op werk

Opvliegers, stemmingswisselingen, concentratieproblemen: de overgang is niet niks. En dat merken vrouwen ook op de werkvloer. Ruim de helft van de werknemers in de overgang zegt daar namelijk hinder van te ondervinden tijdens hun werkdag.

Meer dan een derde (36 procent) van de vrouwen uit deze groep geeft zelfs aan minder goed te kunnen functioneren door overgangsklachten. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door het CBS en TNO.

Pijnklachten, opvliegers en stemmingswisselingen

Dat 36 procent van de vrouwen minder goed functioneert op de werkvloer tijdens de overgang, komt onder andere door pijnklachten, vermoeidheid en concentratieproblemen. En ook kan de overgang soms voor een flink ongemakkelijke situatie zorgen: 31 procent van de ondervraagde vrouwen zegt dat opvliegers, stemmingswisselingen en doorlekken weleens voor schaamrood op de kaken gezorgd heeft.

Dertien procent van de vrouwen zegt zowel minder goed te functioneren, als ongemakkelijke situaties mee te maken door de overgang tijdens werktijd. Ziek melden doen vrouwen echter niet zo snel, zeker niet om overgangsklachten: slechts twee procent is een dag thuisgebleven omdat door deze symptomen.

Meer burn-outklachten

Wat ook opvalt, is dat burn-outklachten aanzienlijk vaker voorkomen bij vrouwelijke werknemers tussen de veertig en zestig jaar oud zijn en in de overgang, dan bij leeftijdsgenoten die niet in de overgang zitten. Bij vrouwen in de overgang gaat het om ruim een kwart (27 procent) terwijl het leeftijdsgenoten om een vijfde gaat. Zo hebben vrouwen in de overgang meer moeite met het aankunnen van de psychische eisen van hun werk én ervaren ze meer werkgerelateerde psychische vermoeidheid.

Niet iedereen heeft overgangsklachten

Toch zijn er ook gelukkig ook flink wat vrouwen die de overgang zonder duidelijke symptomen doorkomen. Van de ondervraagde werknemers in de overgang geeft een op de vijf namelijk aan geen gezondheidsklachten te ervaren. Ook heeft een kwart van de vrouwen wel overgangsklachten, maar zorgen deze niet voor hinder op de werkvloer.

Welke hulp is nodig?

Maar hoe kunnen vrouwen met overgangsklachten op de werkvloer geholpen worden? Ze hebben vooral behoefte aan meer steun van hun leidinggevende en bedrijfsarts, blijkt uit dit onderzoek. Meer dan de helft (57 procent) vraagt om meer begrip op dit vlak. En dat er nog weinig aandacht is voor vrouwen in de overgang op de werkvloer, bleek ook eerder deze week uit een onderzoek van vakbond CNV. Zij stelden dat zeven op de tien werkgevers nauwelijks tot geen aandacht heeft voor wat het inhoudt als een vrouw op werk in de overgang zit.

De resultaten van het onderzoek van CBS en TNO worden nu besproken tussen de ministeries van Volksgezondheid, SZW, sociale partners en organisaties die zich inzetten voor vrouwen met overgangsklachten.

Ilse van RoekelGetty Images/Maskot
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden