null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ruim 200.000 zelftesten verkocht: ‘Zorgelijk, negatieve test zegt niet alles’

Nu de zelftesten gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij de apotheek en drogist, vliegen ze de toonbanken over. In twee weken zijn er al zo’n 200.000 verkocht bij de apotheek. En dat is zorgelijk, zeggen experts. Want hoewel deze coronatest ons misschien het gevoel geeft dat we veilig kunnen knuffelen met familie, zijn ze niet zó betrouwbaar.

Een coronazelftest moet niet gezien worden als vervanging voor de PCR-test, benadrukken leden van het Outbreak Management Team (OMT). En óók niet als reden om de coronamaatregelen niet meer op te volgen.

Zelftesten voor coronavirus

Die zelftesten klinken natuurlijk ideaal: je kunt ze gewoon thuis afnemen en binnen ongeveer vijftien minuten weet je of je het coronavirus hebt of niet. Je kunt ze kopen bij de apotheek, maar ook bij sommige drogisterijen en zelfs supermarkten gaan ze verkopen. Een coronazelftest kost tussen de vijf en negen euro. En dan weet je dus dat je geen corona hebt, of toch niet?

“Een negatieve testuitslag betekent niks, want die kan het mis hebben”, zegt arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten van het UMC Utrecht tegen AD. Ook zijn collega Alex Friedrich van het UMCG beaamt dat. “Een negatieve sneltest alleen zegt niks. Het komt niet vaak voor, maar je kunt in de ochtend een negatieve test hebben en in de avond al positief zijn”, zegt hij tegen de krant.

Lees ook:

De coronazelftest is verkrijgbaar bij de eerste apotheken: dit wil je hierover weten

Zelftesten 85 procent betrouwbaar

De zelftesten die je in de winkel kunt kopen, zijn bij een negatieve uitslag ongeveer 85 procent betrouwbaar. Dat wil zeggen dat van de honderd mensen die zo’n test doen, er mogelijk vijftien tóch positief zijn. En dat is zorgelijk, zeggen leden van het OMT. Zij zijn bang dat mensen lak zullen hebben aan de anderhalvemeterregel als de sneltest aangeeft dat ze géén corona hebben. En dan bijvoorbeeld lekker gaan knuffelen, of met een groep op stap gaan. Ook na een sneltest is het dus essentieel dat je de regels wél blijft volgen.

‘Niet het juiste moment’

Hoewel de zelftesten volgens hoogleraar virologie en OMT-lid Marion Koopmans wel nuttig kunnen zijn in een samenleving waarin een test hoort bij het krijgen van meer bewegingsruimte, is dit misschien niet het juiste moment. “Omdat het virus nog steeds flink rond gaat”, zegt ze.

Als mensen na een positieve zelftest niet meer de moeite nemen om naar de GGD te gaan voor een PCR-test, kan het RIVM ook niet meer bijhouden hoe het staat met alle coronabesmettingen. En dat zorgt ervoor dat bron- en contactonderzoek moeilijker is, wat het indammen van de pandemie negatief beïnvloedt.

Bron | AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 16 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over je hart en hormonen, een interview met Lies Visschedijk, hoe je meer goed nieuws te zien krijgt, tips voor een uitgeslapen look en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden