Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Rommelende buik maar geen trek? Dít kunnen andere oorzaken zijn

rommelende-buik-maar-geen-trek-dit-kunnen-andere-oorzaken-zijn.jpg

Een knorrende maag als je trek hebt, hebben we allemaal wel eens. Maar wat als je last blijft houden van een rommelende buik, ook op momenten dat je helemaal geen honger hebt? We zochten de meest voorkomende redenen voor je uit.

Van te snel eten tot een darmaandoening, deze dingen kunnen er allemaal voor zorgen dat jouw buik rommelt.

Rommelende buik

Borborygmi heet het officieel, dat gerommel vanuit je buik. Hoewel we vaak denken dat het komt door een te lege maag, kan ons hele spijsverteringsstelsel zorgen voor die geluiden. Meestal komen de geluiden die we echt kunnen horen uit de dunne darm. De gladde spieren in de wanden van de maag en dunne darm bewegen, wat zorgt voor brommende geluiden. Als ze éxtra hard moeten werken gaat dan over in een meer rommelend geluid vanuit je buik. Als je af en toe eens last hebt van borborygmi is dat heel normaal en geen reden tot bezorgdheid, maar soms kan er ook een onderliggende aandoening zijn die leidt tot een rommelende buik.

We zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje:

1. Te veel gas

De meest voorkomende én voor de hand liggende oorzaak van een borrelende buik is de verplaatsing van gassen in je darmen of maag. Om voedsel door je spijsverteringsysteem te krijgen, moeten je spieren hard werken. Ze krimpen en zetten weer uit, waardoor de gassen die in je maag of darmen zitten in de knel komen. We hebben allemaal wel wat gas in onze darmen, dus een beetje geluid vanuit je buik is normaal. Maar als jij constant last hebt van een rommelende buik, zou het kunnen komen doordat je te veel lucht binnenkrijgt. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je te snel eet of drinkt, kauwgom kauwt of door een rietje drinkt. Ook kunnen sommige voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je meer gassen in je darmen krijgt, bijvoorbeeld bonen, prei, ui en koolsoorten.

2. Onvoldoende verteerd voedsel

Ook als eten niet goed verteerd wordt, kan dat zorgen voor extra veel geluiden vanuit je buik. Het kost de spieren in je maag en darmen dan éxtra veel moeite om de darminhoud voort te bewegen in je spijsverteringskanaal, waardoor er extra veel geluiden ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als je te snel eet en niet voldoende kauwt, maar ook als je te grote hoeveelheden eet. Ook een gebrek aan maagzuur kan dit veroorzaken; het voedsel is dan niet voldoende verteerd voor het in de dunne darm terechtkomt.

Lees ook:
Pijn linksonder in je buik? Déze symptomen kunnen wijzen op diverticulitis

3. Voedselintoleranties

Als je darmen flink veel geluid maken, zou het ook kunnen dat je last hebt van een voedselintolerantie of -overgevoeligheid. Ook hier heeft het vaak te maken met het niet goed verteren van voeding. Bij lactose-intolerantie wordt de lactose – melksuiker – uit zuivelproducten niet goed verwerkt. Daardoor blijft het in de darmen hangen, en worden de bacteriën daar weer door gevoed. Die zorgen vervolgens voor een hoop extra gassen, waardoor een rommelende buik kan ontstaan. Ook intoleranties voor gluten, fruit of nachtschade kunnen voor zulke klachten zorgen.

4. Prikkelbare Darm Syndroom

Een opgezette buik, winderigheid, buikpijn, stoelgangproblemen én een rommelende buik: allemaal symptomen die kunnen wijzen op het Prikkelbare Darm Syndroom. Zo’n 5 tot 20 procent van de Nederlanders heeft hier last van, maar hoe het precies ontstaat of te behandelen is, verschilt per patiënt. Ook de triggers zijn niet bij iedereen hetzelfde, dus is het ook onbekend waarom mensen met deze aandoening last krijgen van een rommelende buik. Vaak kunnen stress of overgevoeligheden voor voeding veel problemen veroorzaken bij PDS.

Andere symptomen

Meestal zijn rommelende darmen zelf dus vrij onschuldig, maar als je naast die klacht ook één van de volgende symptomen hebt, is het slim om even langs de huisarts te gaan. Dit zou namelijk kunnen wijzen op een andere aandoening:

  • Overgeven
  • Regelmatig diarree
  • Constipatie
  • Maagzuur
  • Onbewust gewichtsverlies
  • Bloed in je ontlasting

Bron | Mens en Gezondheid, Healthline
Beeld | iStock

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant