Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Emoties onder controle? Dít is waarom je vader daar een rol in speelt

emoties-onder-controle-dit-is-waarom-je-vader-daar-een-rol-in-speelt.jpg

Ben jij emotioneel helemaal zen? Dat zou te maken kunnen hebben met je vader, zeggen onderzoekers. Kinderen van wie de vader van jongs af met ze speelt, vinden het makkelijker om hun gedrag en emoties te beheersen als ze ouder worden.

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge.

Fysiek spelen

Uit eerdere studies bleek al dat het spel tussen ouders en kinderen zorgt dat ze essentiële sociale, cognitieve en communicatieve vaardigheden aanleren. Door de data uit 78 eerdere onderzoeken te analyseren, onderzochten deze wetenschappers in Cambridge patronen in speelwijzen.

Er zijn heel wat overeenkomsten in hoe vaders en moeders met hun kroost spelen, vonden de onderzoekers. Zo spelen ze beide graag met hun kinderen, en doen ze het wanneer mogelijk dagelijks. Maar de onderzoekers zagen wel één opvallend verschil: vaders spelen vaker fysieker met hun kinderen dan moeders doen. De kieteldood, tikkertje of stoeien blijken eerder favoriet te zijn bij vaders dan bij moeders. En juist daarom heeft spelen met je vader invloed op hoe goed jij je emoties onder controle kunt houden, zeggen de wetenschappers.

Lees ook: Dit is waarom je soms de namen van je kinderen (of huisdieren) door elkaar haalt

Minder emotionele en gedragsproblemen

In bijna alle geanalyseerde onderzoeken was dit duidelijke verband te zien tussen het spelen van vader en kind, en het vermogen van de kleine om zijn of haar gevoelens of emoties te beheersen. Kinderen die vaak op deze manier spelen met hun vader, waren namelijk minder vaak hyperactief en hadden minder vaak emotionele of gedragsproblemen. Daarnaast leken ze ook beter te zijn in het beheersen van hun agressie, en kunnen ze beter omgaan met meningsverschillen op school.

Verband vader en emoties

Dat zit zo: fysiek spel zorgt volgens de onderzoekers voor leuke, opwindende situaties waarin kinderen zelfregulatie moeten toepassen. Zo moeten ze hun kracht leren beheersen en ontdekken wanneer iets te ver gaat en ze moeten stoppen. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je vader op je teen trapt en je boos wordt; daar moet je dan op de juiste manier met de goede emoties op reageren. Door zo te spelen met hun vader, kunnen kinderen op een veilige manier oefenen hoe ze moeten reageren. Bij een verkeerde reactie krijgen ze dat te horen van hun vader en leren ze daar weer van. Als er dan een vergelijkbare situatie búiten die veilige huiselijke sfeer ontstaat, weten ze beter hoe ze zich moeten gedragen.

Alleenstaande moeder

Gelukkig hebben kinderen die opgroeien bij een alleenstaande moeder niet meteen een achterstand, zeggen de wetenschappers. Hoewel er voordelen zitten aan het spel tussen vader en kind, gaat het vooral om de manier van spelen die invloed heeft. Het is belangrijk om fysiek te spelen, waardoor kinderen leren om te gaan met situaties waarin ze hun emoties moeten reguleren. Ook is variatie in de manier van spelen belangrijk. Moeders kunnen dat natuurlijk net zo goed als vaders.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant