Margriet logo
null Beeld

Roken verhoogt mogelijk het risico op een bipolaire stoornis

Vandaag is het nationale stop met roken-dag, ook wel bekend als stoptober. En dat is niet voor niets. We hoeven je vast niet meer uit te leggen hoe slechts de sigaret is voor je lichamelijke gezondheid. Maar wist je dat roken ook schadelijke gevolgen heeft voor je brein?

Nieuw onderzoek toont aan dat roken mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van een bipolaire stoornis.

De afgelopen jaren wordt er wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen van roken op onze geestelijke gesteldheid. Dit komt voornamelijk omdat het percentage rokers onder psychische patiënten hoger is in vergelijking tot het gemiddelde van de bevolking. Jarenlang werd er daarom vanuit gegaan dat een psychische aandoening mogelijk aanzet tot roken. Maar wat nou als je het andersom bekijkt: zorgt roken voor een groter risico op psychische aandoeningen?

Genetische kenmerken

De Nederlandse artsonderzoeker Jentien Vermeulen van het UMC in Amsterdam ontdekte dat rokers mogelijk een grotere kans hebben om manisch-depressief te worden dan niet-rokers. Voor haar promotie-onderzoek raadpleegde ze een openbare database met genetische informatie van ruim een miljoen mensen. Op basis van de genetische kenmerken die passen bij rookgedrag, concludeerde Vermeulen dat mensen die beginnen met roken 1,5 tot 2 maal hoger risico hebben op een bipolaire stoornis. Andersom bleek er geen verband: een bipolaire stoornis vergroot niet de kans dat de patiënt gaat roken.

Stemmingswisselingen

Een bipolaire stoornis is een ernstige psychische aandoening die niet vanzelf overgaat en voor komt bij één tot twee procent van de Nederlandse bevolking. Patiënten die aan deze psychische aandoening lijden hebben last van sterke stemmingswisselingen. Daarbij kennen ze zowel depressie als hele uitbundige (manische) periodes. Waarom roken (mogelijk) een bipolaire stoornis veroorzaakt werd uit het onderzoek niet duidelijk. Toch heeft Vermeulen wel een vermoeden. “We weten dat er een hele rits chemische stoffen vrijkomt in het brein als je rookt. Die kunnen de chemische balans chronisch verstoren en zo tot stemmingsproblemen leiden. Bovendien zitten er 3500 verschillende stoffen in een sigaret. Een aantal daarvan zou ontstekingen in het brein kunnen veroorzaken.’

Sterke aanwijzing

Het onderzoek van de artsonderzoeker werd onlangs gepubliceerd door het British Journal of Psychiatry, maar toont volgens hoogleraar Wiepke Cahn nog geen causaal verband. “Dit is niet meer dan een aanwijzing dat roken mogelijk een bescheiden rol speelt bij het ontstaan van bipolaire stoornissen”, zegt de hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychische aandoeningen.

Lees ook:

Kun je door het eten van avocado’s een mooiere huid krijgen?

Bron| Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden