Gezondheid

Waar zitten meer calorieën in: witte of rode wijn?

rode-wijn-witte-wijn-calorieen.jpg

Als je de gemiddelde supermarkt binnenloopt, lijkt aan het wijnschap geen einde te komen. Soepel, fruitig, droog, zoet, uit Zuid-Afrika, uit Frankrijk. Maar laten we puur even focussen op witte en rode wijn.

Het Voedingscentrum raadt in beginsel alcohol überhaupt af, omdat het niets goeds voor je gezondheid doet. Maar als je – net als ondergetekende – een glaasje wijn, wit of rood, op z’n tijd niet afslaat en puur kijkt naar de calorieën, is er wel één wijn die je beter kunt drinken als je een beetje op de lijn wilt letten…

Rood, droog en zoet

In een groot wijnglas (150 gram) rode wijn zitten gemiddeld 123 calorieën. In dezelfde hoeveelheid droge witte wijn zitten 100 calorieën: dat zijn dus 23 calorieën minder dan rode wijn. Maar drink je net zoveel zoete witte wijn, dan krijgt je gerust 144 calorieën binnen – 21 calorieën meer dan rode wijn en 44 calorieën meer dan droge witte wijn. Droge witte wijn is op dit gebied dus de beste keus.

Suiker

Ook qua suikers kun je het best voor droge witte wijn gaan. In een glas zoete witte wijn zit namelijk 8,9 gram suiker, in een glas rode wijn 4,5 gram en in een glas droge witte wijn 0,9 gram suiker.

Bron | Voedingscentrum
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.    

Ook interessant