null Beeld

Rode lijntjes onder je nagels? Dit is wat het betekent

Aan de hand van je nagels kun je een heleboel van iemand aflezen. Niet alleen hoe goed verzorgd iemand is; je nagels zeggen ook veel over je gezondheid. Heb je bijvoorbeeld rode lijntjes onder je nagels? Dan kan dit onder andere wijzen op een ontsteking of schimmelinfectie. 

Maar doorgaans zijn rode lijntjes onder je nagel vrij onschuldig.

Splinterbloeding

Van blauwe tot gele nagels en van deukjes tot strepen: je nagels vertellen veel over je gezondheid. Heb je last van rode lijntjes onder je nagels? Dan heb je te maken met een splinterbloeding. De lijntjes hebben hun naam te danken aan het feit dat het op het eerste oog een beetje lijkt alsof je een splinter onder je nagel hebt. Dit is in werkelijkheid niet het geval, de rode lijntjes onder je nagels duiden namelijk over het algemeen op een verticale bloeding onder je nagel. Deze splinterbloedingen zijn vaak te zien aan de bovenkant van je nagels en kun je zowel op je vingers als op je teennagels hebben.

Hoe ontstaan de rode lijntjes onder je nagels?

Een splinterbloeding, ofwel rode lijntjes, ontstaan bij kleine botsingen van je nagels tegen een oppervlak. Ondanks dat de term splinterbloeding misschien pijnlijk klinkt, zul je in de meeste gevallen niet eens door hebben dat je hier last van hebt. Alleen wanneer je naar je nagels kijkt, zul je een verticale rode lijn onder je nagel zien. Dit soort splinterbloedingen verdwijnen vaak vanzelf weer of groeien met je nagels mee. Toch kan het wel een paar maanden duren voordat de rode lijntjes helemaal zijn verdwenen.

Lees ook: Dit betekenen die witte vlekken op je nagels écht

Andere oorzaken voor rode lijntjes

Je kunt er bijna al van uitgaan dat wanneer je rode lijntjes onder je nagel hebt, dat je je ergens tegen hebt gestoten. Maar in sommige gevallen kan de splinterbloeding ook iets anders betekenen. Zo kun je bijvoorbeeld ook last hebben van een schimmelinfectie onder je nagel, kan het duiden op een ontsteking in je hart- of bloedvaatwand, een verhoogd cholesterol of zelfs op diabetes wijzen. Nu hoef je niet meteen bij een rood lijntje naar de dokter, want deze oorzaken gaan meestal gepaard met een hoop andere symptomen.

Bijwerking door medicijnen

Als laatste kun je ook door medicijnen last krijgen van splinterbloedingen Bijvoorbeeld bij ibuprofen en andere medicatie die vaak wordt voorgeschreven, kun je rode lijntjes onder je nagel krijgen. Er is dus waarschijnlijk niks ergs aan de hand, maar mocht je je toch zorgen maken dan kun je altijd even contact opnemen met de huisarts.

Bron | Ze.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Wil je iemand verrassen met een leuk cadeau? Ga dan voor een Bladcadeau! Hier doe je iemand weken- of zelfs maandenlang plezier mee en je hebt keuze uit ruim honderd tijdschriften. Extra fijn: t/m 20 april bestel je een Bladcadeau met 15% korting én wordt het gratis bezorgd vanaf € 15,00. Kijk snel op bladcadeau.nl.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden