Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Rode Kruis: ‘Leer kinderen al jong hoe ze 112 moeten bellen’

afbeelding-moeder-dochter.jpg

Heb jij je kind of kleinkind weleens uitgelegd dat er een speciale toets op de mobiele telefoon zit waarmee je snel 112 kunt bellen? Of wannéér je (klein)kind het noodnummer kan of moet bellen? Zo niet, dan ben je niet de enige, ontdekte het Rode Kruis. Uit een peiling blijkt dat veel jonge kinderen geen idee hebben hoe en wanneer ze alarm moeten slaan.

De hulporganisatie hield een enquête onder 565 kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Hieruit blijkt dat een kwart van de kinderen tussen de 6 en 8 niet weet hoe ze 112 op de telefoon moeten intoetsen. Iets minder dan de helft van hen geeft aan dat thuis nooit is besproken wanneer ze het noodnummer moeten bellen of kan zich niet herinneren dat hun ouders dit ooit hebben uitgelegd. En dat terwijl de meeste ongelukken thuis gebeuren.

Al vanaf zes jaar ‘oefenen’ met 112 bellen

Woordvoerder Belinda van der Gaag van het Rode Kruis vindt de uitkomst ‘verrassend’, vertelt zij het AD. “Kinderen weten al op heel jonge leeftijd hoe ze een YouTube-filmpje moeten aanzetten, maar leren niet hoe ze moeten handelen in noodgevallen. Wij adviseren ouders om dit al vanaf het zesde jaar met je kind te oefenen.” Natuurlijk moet je tijdens het oefenen niet écht 112 bellen, want dat is strafbaar. Je houdt de lijn bezet terwijl iemand anders misschien in levensgevaar verkeert en dringend hulp nodig heeft. Volwassenen die een aantal keer 112 bellen als dat niet nodig is, hangt daarom zelfs een celstraf van drie maanden boven het hoofd.

Kinderen communiceren vaak beter dan volwassenen

Opvallend genoeg doen kinderen het bij een noodgeval vaak beter aan de telefoon dan volwassenen. Volgens Irma Goosse, die al negen jaar als centralist op de 112-meldkamer in Rotterdam werkt, geven kinderen ‘veel makkelijker en gerichter antwoord’ en volgen zij instructies meestal snel op. “Bij volwassenen hoor ik nog al eens: ‘Houd nou maar op met vragen stellen en stuur een ambulance.’ Bovendien hebben zij de neiging veel meer details te geven die niet per se nodig zijn. Kinderen geven antwoorden die to the point zijn.”
Foto | iStock
 

Ook interessant