Rode gist rijst: dit wil je weten over het supplement Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Rode gist rijst aan banden gelegd: dit wil je erover weten

Op 1 juni 2022 zijn de regels voor de verkoop van rode gist rijst veranderd. Dit middel wordt vanwege de werkzame stof monacoline K vooral genomen om cholesterol te verlagen, maar dit is zeker niet zonder gevaren en bijwerkingen.

Dit wil je weten over de nieuwe regels en de werking van monacoline K.

Nieuwe regels voor rode gist rijst

Sinds 1 juni 2022 zijn er nieuwe regels ingegaan voor de verkoop van rode gist rijst. Dit komt doordat de Europese Commissie een nieuwe verordening heeft aangenomen. Dit betekent dat de aanbevolen dagelijkse dosering van rode gist rijst, minder dan 3 mg monacolinen moet bevatten.

Wat is monacoline K?

De werkzame stof van rode gist rijst is monacoline K. Dit is een natuurlijke statine. Klinkt je dat ergens vaag bekend in de oren? Zou zomaar kunnen, want statines zijn medicijnen die gebruikt worden om het cholesterol te verlagen. Deze medicijnen remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en hebben een krachtige werking. Ook in rode gist rijst zit dus wat van deze stof, alleen is het gecompliceerd omdat de hoeveelheid monacoline K elke keer verschilt. Hoeveel je binnenkrijgt, weet je dus eigenlijk nooit. Reden genoeg dus voor de Europese Commissie om in te grijpen en regels op te stellen. Rode gist rijst mag nu niet meer dan 3 mg monacolinen per supplement bevatten. Zit er 1 mg in? Dan moet er op de verpakking een maximale aanbeveling van twee capsules staan, omdat drie een te hoge dagdosering is.

Bijwerkingen van rode gist rijst

Er is een reden om deze dagelijkse hoeveelheid in te perken. Je kunt namelijk vervelende klachten krijgen als je teveel monacolinen binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan maag- en darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en milde spierklachten. Ook ontregeling van de stollingstijd, spierafbraak, verminderd geheugen, alvleesklierontsteking en ernstige leverproblemen met geelzucht zijn gemeld als bijwerkingen.

Voedingssupplementen slikken

In Nederland kun je rode gist rijst gewoon kopen bij de drogisterij, omdat het hier verkocht wordt als voedingssupplement. Maar je hoeft niet zomaar voedingssupplementen of kruidenpreparaten te slikken. Zit je er toch over na te denken om rode gist rijst te proberen? Overleg dit dan altijd eerst met je huisarts en begin nooit zomaar met het slikken van statines. In combinatie met andere medicijnen kan dit namelijk vervelende bijwerkingen veroorzaken. Daarnaast kun je rode gist rijst beter niet gebruiken als je jonger dan 18 bent of ouder dan 70. Ook tijdens een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, wordt het afgeraden om rode gist rijst te gebruiken.

Bron | Radar, Voedingscentrum, Hartstichting

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden