Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Rode bultjes op bovenarmen: hoe kom je ervanaf?

vakantietrends-2015.png

Het is weer blote-armenweer en voilà, daar zijn ze weer: de rode bultjes op je bovenarmen. Hoe kom je ervanaf?

Ongeveer een kwart van de mensen heeft last van keratosis pilaris, zoals deze aandoening heet. Dat klinkt enger dan het is, want in feite zijn de ruwe, rode bultjes die eruitzien als een soort kippenvel, een onschuldige huidklacht. Ze jeuken niet en doen geen pijn. Maar ze zijn veel vrouwen een doorn in het oog.

Hoe kom je eraan?

De bultjes worden veroorzaakt door een verstoorde rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. Je ziet de kleine rode bobbeltjes dan ook vooral op plekken waar haartjes uit je huid komen. Doordat bacteriën zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes, ontstaan er soms kleine ontstekingen of infecties, met kleine puskopjes tot gevolg.

Waardoor er iets misgaat bij de rijping van de hoorncellen, is onbekend. Het lijkt erop dat de huidaandoening erfelijk is. En mensen die er last van hebben, hebben ook vaak een drogere huid.

Hoe kom je ervanaf?

Hoewel onschuldig, is keratosis pilaris helaas niet te genezen. Je komt er nooit vanaf, al gaat het verloop met ups en downs en kan het dus ook zomaar ineens een tijdje beter gaan.

Het belangrijkste is om te voorkomen dat je huid droger wordt. Douche niet te heet en niet te lang, droog je huid zachtjes af en vet ‘m vervolgens in met een milde huidolie (liefst als de huid nog een beetje vochtig is). Producten die de huid irriteren, bijvoorbeeld parfum, kun je beter mijden. Zachtjes scrubben helpt om de huid te egaliseren, maar doe dit niet te hard, anders kun je je huid juist irriteren. Probeer vooral ook niet aan je huid te krabben.

Crème van de huisarts

Blijf je je ergeren aan de bultjes? Eventueel kan je huisarts je een crème voorschrijven die de hoornlaag oplost, zoals een crème met ureum, salicylzuur of vitamine A-zuur. Sommige mensen krijgen hier een zachtere huid van, maar niet iedereen heeft er baat bij. Gelukkig is er voor hen ook goed nieuws: de klachten kunnen met het ouder worden afnemen.

Lees ook

Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij
De 5 geheimen van slanke mensen
Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet.nl

Ook interessant