Gezondheid

Verkouden? Waarom je beter rode bieten in plaats van neusspray kunt inzetten

verkouden-waarom-je-beter-rode-bieten-in-plaats-van-neusspray-kunt-inzetten.jpg

Nu de herfst begonnen is en de temperaturen dalen, kampen veel mensen met een neusverkoudheid. Dikwijls grijpt men dan naar keelsnoepjes, neusspray en liters thee. Rode bieten worden minder snel ingezet als remedie, en dat is zonde. Want ze blijken zowel tegen allergieën als verkoudheid te helpen.

Zet je bietjes maar op tafel!

De kracht van rode bieten

Verkouden? Grieperig? Ontzettend last van hooikoorts? Dan is de kans groot dat je zakdoekjes, paracetamol en keelsnoepjes inzet. Daar is niets mis mee, maar je kunt ook rode bieten gebruiken om beter te worden. Deze opvallend gekleurde groente is namelijk hartstikke goed om dergelijke klachten te bestrijden. Dat komt door de grote bron van antioxidanten, legt voedingsdeskundige Maya Feller aan Well + Good uit.

Oxidatieve stress

“Rode bieten zijn een rijke bron van de antioxidant betalaïne en werken daardoor als een antihistaminicum”, verklaart Feller. Een antihistaminicum is een middel dat allergische reacties onderdrukt. Ze blokkeren de werking van het lichaamseigen histamine. Histamine ligt in bepaalde cellen opgeslagen en komt vrij nadat het lichaam in contact is geweest met iets waarvoor je allergisch bent. En dat zorgt weer voor oxidatieve stress in het lichaam, waardoor je weerstand lager wordt. En daarmee ben je dus weer kwetsbaarder voor virussen, zoals een verkoudheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Vitamines en mineralen

Rode bieten bevatten naast de vele antioxidanten ook nog eens heel veel magnesium, kalium, vezels en fosfor. De knollen zijn daarnaast een rijke bron van vitamines A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Ook als je last hebt van een ijzertekort of kampt met erge vermoeidheid, is het inzetten van bieten een goed idee. Ze bevatten namelijk een zeer grote hoeveelheid ijzer.

Veelzijdige knollen

Rode bieten zijn veelzijdig, gemakkelijk te bereiden en nog lekker ook. De ietwat aardachtige smaak valt echter niet bij iedereen in goede aard, maar gelukkig zijn er ook manieren waarop je de rode groenten in gerechten kunt verstoppen zodat je ze nét wat minder proeft. Denk hierbij aan een smoothie met bijvoorbeeld banaan, blauwe bessen en cacao. Ook zijn er allerlei sapjes op de markt die rode biet bevatten, waarbij de smaak ook minder aanwezig is. Heb je inspiratie nodig? Dan kun je vast uit de voeten met dit lekkere recept.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Well + Good, HLN.
Beeld: iStock

Ook interessant