Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

RIVM waarschuwt: microplastic hangt ook in huis in de lucht

Microplastic zit bijna overal in. Dat je dit soort kleine plasticdeeltjes dagelijks binnenkrijgt is niet een heel fijn idee, en al die rondzwevende deeltjes kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom probeer je misschien om zo min mogelijk microplastic binnen te krijgen. Nu blijkt echter volgens het RIVM dat dit soort kleine deeltjes zelfs in de lucht in huis hangen, waardoor deze kunt inademen.

Dit wil je weten over microplastic in de lucht in huis.

Wat is microplastic?

Voordat we dieper ingaan op het microplastic in de lucht in huis, is het eerst belangrijk om te weten wat dit precies is. Onder de term microplastic vallen stukjes plastic die minder dan vijf millimeter groot zijn. Dit materiaal is niet afbreekbaar, maar valt steeds verder uiteen in kleinere stukjes die onmogelijk op te ruimen zijn. Deze deeltjes belanden in het milieu en kunnen zich daar ophopen.

Microplastic in de lucht in huis

Volgens het RIVM hangt er ook microplastic in de lucht in huis. Dit is bijvoorbeeld afkomstig van kleding, gordijnen en het tapijt. Gemiddeld gaat het om concentraties tussen de 1,6 en 9,3 microplastics per kubieke meter. Daarnaast zijn het relatief grote stukjes microplastic die in de lucht hangen, maar volgens het RIVM zijn er ook aanwijzingen dat de concentraties veel kleinere deeltjes bevatten. "Deze zijn alleen nog moeilijk te meten. Dat moet beter worden uitgezocht", aldus het RIVM. Daarnaast moet ook nog meer onderzoek worden gedaan naar de mogelijke bronnen van de plastic deeltjes.

Lees ook: Zes mákkelijke manieren om minder plastic te gebruiken

Schadelijke gevolgen

Het is nog niet bekend of de lage concentratie aan microplastic in de lucht in huis ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarnaast is er sowieso nog veel onduidelijk over de schadelijkheid van microplastic, al zijn er in de natuur wel negatieve effecten te zien. Zo krijg dieren microplastic binnen via hun eten, waardoor het in de voedselketen belandt en kan het ook in de grond via de wortels van planten in ons eten terecht komen.

Dat betekent nog geen direct gevaar voor onze gezondheid, maar plastic bevat allerlei schadelijke stoffen zoals weekmakers, vlamvertragers en stabilisators. Dat zou op de lange termijn wel gevolgen kunnen hebben. Zo zou het een hormoonverstorende werking kunnen hebben of invloed hebben op je immuunsysteem. De schadelijke gevolgen van microplastic worden op dit moment nog onderzocht.

Andere producten met microplastic

Naast dat microplastic in de lucht in huis hangt en in voedsel zit zijn er ook een aantal producten waar fabrikanten met opzet microplastic in verwerken. Het gaat hierbij om kunststoffen genaamd synthetische polymeren. Deze zorgen onder andere voor de kleur, stabiliteit en dikte van bepaalde producten. De Consumentenbond maakte het onderstaande lijstje met producten waar microplastic in zit:

  • Cosmetica, zoals (vloeibare) make-up, oogschaduw, lippenstift
  • Verzorgingsproducten, zoals douchegel, deodorant, gezichtscrème, handzeep, shampoo, tandpasta en zonnebrandmiddel
  • Schoonmaakproducten, zoals toiletreiniger, schuurmiddel, allesreiniger, (hand)afwasmiddel, vaatwastabletten
  • Wasmiddelen, waaronder waspoeder, vloeibaar wasmiddel en capsules
  • Tuinproducten, zoals kunstmest
  • Verf en lak

Bron | Radar, Consumentenbond

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden