RIVM: bij overmatig gebruik handgel neemt kans op borstkanker ‘zeer licht’ toe
De desinfecterende handgels zijn sinds de coronacrisis niet meer weg te denken uit ons leven. We ontsmetten ons suf, maar het RIVM waarschuwt nogmaals om dit zo veel mogelijk met water en zeep te doen. Bij overmatig gebruik van handgel met ethanol neemt de kans op borstkanker namelijk ‘zeer licht’ toe. We leggen je uit wat je hierover moet weten.
Bij de supermarkt, in de winkel of in je eigen handtas: hoeveel kan die desinfecterende handgel kwaad?
Verband tussen handgel en de kans op borstkanker
In desinfecterende handgels zit de chemische stof ethanol. Dit doodt bacteriën en virussen, maar kan in zeer zeldzame gevallen dus ook de kans op borstkanker verhogen. Je schrikt misschien van het bericht van het RIVM, maar het gaat om een zeer lichte toename van de kans op borstkanker door het overmatig gebruik van handgel.
Dit is namelijk een kans van 143.006 op 1.000.000 vrouwen. Met 'overmatig gebruik' bedoelt het RIVM een jaar lang elke dag tien keer handgel smeren. Ter vergelijking: bij vrouwen die geen handgel met ethanol gebruiken is de kans 143.000 op 1.000.000 om in hun leven borstkanker te ontwikkelen.
Uit het onderzoek naar andere gezondheidsrisico’s blijkt dat het verhoogde gebruik van handgel met ehanol geen verminderde vruchtbaarheid en darmkanker veroorzaakt.
Grotere kans bij beroepsmatig gebruik
Het RIVM heeft ook onderzoek gedaan naar de risico’s voor mensen die beroepsmatig vaker in aanraking komen met handgel. Denk bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers. Volgens het RIVM is de kans op borstkanker daar net iets groter dan bij consumenten. Het gaat hier nog steeds om een kleine kans van 143.015 op 1.000.000, als iemand een jaar lang 25 keer per dag handgel gebruikt.
Lees ook: Kijken én voelen: zo kun je je borsten grondig checken op borstkanker
Handen wassen
Het RIVM benadrukt nogmaals om je handen zo veel mogelijk te ontsmetten door ze te wassen met water en zeep. Niet alleen vanwege die zeer lichte toename van de kans op borstkanker, maar ook omdat dit de beste manier blijft om ziekteverwekkers te verwijderen. Gebruik de desinfecterende handgel alleen als er langere tijd geen plek is waar je je handen met water en zeep kunt wassen of in een bepaalde werksetting.
Beeld | Getty Images