null Beeld

RIVM benadrukt nogmaals: ‘Ook na vaccinatie belangrijk om coronaregels te blijven volgen’

Het RIVM vraagt alle Nederlanders, die al gevaccineerd zijn, om zich netjes aan de coronamaatregelen te blijven houden. Ook na een vaccinatie kun je namelijk corona krijgen en het mogelijk aan anderen overdragen.

Het is dan ook belangrijk om nog even geduld te hebben: “Het is niet zo dat je opeens meer kunt. Zo ver zijn we nog niet,” zo vertelt een woordvoerder van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) aan RTL Nieuws.

Na vaccinatie nog niet volledig beschermd

Inmiddels zijn er bijna 800.000 coronaprikken gegeven en slechts een klein deel hiervan was een tweede prik. Vooral mensen die alleen de eerste vaccinatie hebben gehad moeten oppassen. Na de eerste prik kun je namelijk nog steeds corona krijgen, omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Daarom is het ook zo belangrijk om ook de tweede prik te halen.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat bijvoorbeeld het eerste coronavaccin, Pfizer, boven de negentig procent bescherming biedt na de tweede prik. Dit is natuurlijk veel, maar nog niet helemaal waterdicht.

Lees ook: Coronavaccinatie gehad, en dan? 5 veelgestelde vragen beantwoord

Anderen besmetten

Daarnaast is het nog steeds niet duidelijk of iemand na een vaccinatie alsnog het virus kan verspreiden. De vaccinatie beschermt jezelf tegen ziekte door corona, maar het zou dus nog steeds kunnen dat je anderen wel kunt besmetten. Daarom geldt voor alle gevaccineerde mensen nog steeds dezelfde coronamaatregelen, als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Om deze reden is het ook belangrijk om je na je vaccinatie alsnog te laten testen als je klachten hebt. “Stel, je test positief, dan zal de GGD naar je vaccinaties vragen. Zo wordt bijgehouden hoe effectief de vaccins zijn in het stoppen van de verspreiding van het virus,” zo legt een woordvoerder van het RIVM uit.

Nog even volhouden

Kortom: het halen van een vaccinatie betekent niet dat er direct een einde komt aan de maatregelen. Je zal gewoon een mondkapje moeten blijven dragen op bepaalde plekken, je laten testen bij klachten en anderhalve meter afstand bewaren in openbare ruimtes. “Het is voorlopig nog even zo,” zegt de woordvoerder van het RIVM. “Zodra het anders kan, wordt dat bekendgemaakt. Hopelijk komt er gauw een moment dat een vaccinatie wél voor versoepeling gaat zorgen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden