null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RIVM-baas Jaap van Dissel acht een vierde coronagolf onwaarschijnlijk

De nieuwe versoepelingen die vanaf 5 juni gelden zijn vrijdagavond aangekondigd. Ook liet demissionair premier Mark Rutte weten dat daarmee de harde lockdown waar we de afgelopen maanden in zaten afgelopen is. Goed nieuws, maar daarmee rijst wel de vraag: hoe zit het met de kans op een vierde coronagolf en komen we als het winter wordt niet opnieuw in een lockdown terecht met strenge maatregelen? 

RIVM-directeur Jaap van Dissel en hoofdmodelleur Jacco Wallinga geven antwoord.

Geen vierde coronagolf

In Nederland worden steeds meer mensen gevaccineerd. Als dit zo door blijft gaan en het merendeel van de bevolking begin juli een vaccinatie heeft gehad, dan lijkt een vierde coronagolf volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel onwaarschijnlijk. Dat vertelde hij vrijdag in een interview met NRC. Volgens Van Dissel neemt het vaccineren ook een groot deel van de kwetsbaarheid weg.

Geen nieuwe piek

Volgens Van Dissel is er een daling in de besmettingsaantallen te zien door de opbouw van immuniteit. Volgens de RIVM-directeur is dat echt het effect van het vaccineren. Hierdoor is de kans klein dat we door het vervroegd versoepelen van de maatregelen straks opnieuw een piek in de ziekenhuizen krijgen.

Geen strenge maatregelen in de winter?

Vorig jaar zagen we in de zomer ook een daling van de besmettingsaantallen. Dat had te maken met de warme weersomstandigheden. Een virus verspreidt zich minder goed in de zomer dan in de winter. Daarom blijft het de vraag of straks in de winter met het griepseizoen voor de deur de besmettingsaantallen opnieuw zullen stijgen en we weer strenge maatregelen en een lockdown nodig hebben. Volgens RIVM-hoofdmodelleur Jacco Wallinga ziet het er niet naar uit dat dit nodig zal zijn, maar kunnen we ook nog niet achterover leunen.

Of er opnieuw maatregelen nodig zijn heeft namelijk te maken met de vaccinatiegraad. Deze moet 75 procent zijn en homogeen verdeeld over het land. Dat laatste is volgens Wallinga al niet het geval, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat we aankomende winter gegarandeerd te weinig immuniteit hebben en opnieuw in lockdownmoeten.

Lees ook: In déze gebieden in Nederland halen minder mensen een coronavaccinatie

Einde van de coronamaatregelen

Wanneer we echt uit de coronapandemie zijn en helemaal geen maatregelen meer nodig hebben, durft Van Dissel niet te zeggen. Volgens de RIVM-directeur zal het coronavirus voorlopig nog wel onder ons blijven. Alles hangt volgens hem af van hoe lang een vaccin werkt en de werkzaamheid tegen mutaties van het virus. Het blijft dus lastig te voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien.

Bron | NOS, NU.nl, NRC

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden