PFAS vis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RIVM adviseert: eet déze soorten vis, schaal- en schelpdieren ‘zo min mogelijk’

Het is normaal gesproken hartstikke gezond om regelmatig een stukje vis te eten. Toch kun je diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren die uit de Westerschelde komen beter overslaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze hoge concentraties PFAS bevatten, waardoor je een schadelijke doses aan chemicaliën binnen kunt krijgen. Het RIVM adviseert daarom om deze ‘zo min mogelijk’ te eten.

Een portie bot kun je bijvoorbeeld slechts twee keer per jaar eten zonder de grenswaarden te overschrijden.

Wat zijn PFAS?

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in voedselverpakkingsmaterialen, cosmetica, kleding, voor antiaanbaklagen van pannen en in smeermiddelen. PFAS zijn handig omdat ze onder andere water-, vet- en vuilafstotend zijn, maar ze hebben ook ongewenste eigenschappen. Zo kunnen ze een negatief effect hebben op het milieu en onze gezondheid. PFAS zijn toxisch en kunnen zich ophopen in het menselijk lichaam. Daarnaast zijn ze niet of nauwelijks afbreekbaar in het milieu. Tot nu toe is bekend dat PFAS een schadelijk effect kunnen hebben op ons immuunsysteem, de voortplanting, de ontwikkeling van een ongeboren kind en dat dit effect kan hebben op cholesterol in het bloed. Ook zouden PFAS effect op de lever kunnen hebben en nier- en testiskanker kunnen veroorzaken.

Je kunt op allerlei manieren in contact komen met PFAS, zoals via drinkwater, consumentenproducten en voedsel. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders gemiddeld al een te hoge concentratie aan PFAS binnen via voedsel en drinkwater en daarom is het extra belangrijk om de verdere inname van PFAS zo klein mogelijk te houden.

PFAS in diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren

Uit onderzoek blijkt dat in de Westerschelde zulke hoge concentraties aan PFAS aanwezig zijn, dat het RIVM daarom adviseert om zo min mogelijk vis, schaal- en schelpdieren uit dit water te consumeren. Voor een portie bot uit de Westerschelde blijkt bijvoorbeeld dat je dit slechts twee keer per jaar zou kunnen eten om niet de grenswaarden te overschrijden. Als je verder geen producten met PFAS zou binnenkrijgen zou je volgens het onderzoek één tot zes keer per jaar zeebaars kunnen eten. Bij een portie garnalen zou je onder de vijf tot zes keer per jaar moeten blijven en bij oesters en mosselen kun je deze in het meest ongunstige geval maximaal zeven keer per jaar eten.

Dat er in de Westerschelde zulke hoge concentraties aan PFAS aanwezig zijn, komt onder andere doordat chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht het jarenlang in de Schelde dumpte.

Hobbyvissers opgepast

Het RIVM waarschuwt specifiek hobbyvissers, omdat zij de meeste vissen in dit gebied vangen. Daarom is het ook aannemelijk dat zij sneller grotere porties aan vis, schaal- en schelpdieren uit dit water zullen consumeren. Er is nauwelijks commerciële visserij op de Westerschelde en ook garnalenvissers, die eerder wel actief waren, besloten onlangs om dit water te vermijden.

Bron | Radar, RIVM

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden